Foto: Pixabay

Již před několika dny jsme Vás informovali o nebezpečí, které v současné době hrozí na hranicích s Ukrajinou. Na možný incident upozorňovala představitele Evropských zemí i vláda Spojených států Amerických. V té době představitelé Ruské federace tvrdili, že není důvod se znepokojovat a přesun armády je prý jen vnitrostátní záležitostí Ruské federace.

Ruský postoj vyvrací poslední uveřejněné satelitní snímky pořízené v pondělí, které potvrzují, že Rusko skutečně shromažďuje vojáky a vojenskou techniku na hranicích s Ukrajinou, a to ve velkém. Snímky pořídila společnost Maxar Technologies a je na nich jednoznačně vidět nahromaděná vojenská technika, obrněné jednotky, tanky, samohybné stroje dělostřelectva, a to vše poblíž ruského města Yelnya.

Jednotky, které se zde objevují již od konce září a přichází ze svých trvalých vojenských základen z celého území Ruska zahrnují mimo jiné i elitní 1.gardovou tankovou divizi. Tato divize je postavena tak, aby prováděla vojenské operace na všech úrovních, tzn. od protipovstaleckého boje po mechanizované válčení. Jedná se o jednotku, která jako první obdrží o nejmodernější vybavení.

Arzenál 4. tankové divize byl však mezitím přesunut do oblastí kolem Brjanska a Kurska poblíž severní hranice Ukrajiny. Tyto jednotky jsou vybaveny bojovými tanky T-80U a samohybným dělostřelectvem. Napětí mezi Moskvou a Západem během několika posledních měsíců narostlo. Může za to i nesouhlas ruského prezidenta Vladimira Putina s možným vstupem Ukrajiny a Gruzie do NATO. Navíc pracovník amerického ministerstva obrany, Lloyd Austin, uvedl, že USA bude nadále dělat vše, co je v jejich silách, aby podpořili úsilí Ukrajiny o rozvoj a schopnost bránit se.

O pár dní později Vladimir Putin uvedl během svého projevu v Soči, že formální členství Ukrajiny v NATO nikdy nenastane. Vojenská expanze na území již probíhá a to skutečně představuje hrozbu pro Ruskou federaci a jsme si toho vědomi. Mluvčí Pentagonu, podplukovník Anton Semelroth prohlásil: „Jsme si vědomi veřejných zpráv o neobvyklé ruské vojenské aktivitě poblíž Ukrajiny, ale nemůžeme mluvit o ruských záměrech. Pokračujeme v podpoře stabilizace v regionu a diplomatického řešení konfliktu na východní Ukrajině. Jak jsme řekli, naše podpora ukrajinské suverenitě a územní celistvosti je neochvějná“

Obecně se dá říci, že celá situace kolem NATO a Ruské federace je velice komplikovaná, protože minulý týden byla konference ministrů obrany NATO, kde byla vyhoštěna aliance osmi ruských diplomatů označených za špiony. Moskva zareagovala ukončením celé své mise v NATO. Poslankyně Evropského parlamentu, Nathalie Loiseauová, dodala, že existují různé způsoby, jakými Ruská federace zasahuje do záležitostí sousedních států a Evropská unie je skutečně znepokojena. Vždy prý bude existovat skupinka občanů Evropské unie, která bude považovat hrozbu ruské invaze za velice aktuální.

Zdroj: Politico.com (odkaz)