Foto: Freepik

Pneumatika tím totiž ztrácí své vlastnosti. Právě nyní pomalu nastává doba, kdy je ideální čas na přezutí. Obecně platí, že když je teplota venku stabilně vyšší než sedm stupňů Celsia, tak byste měli přezout. Podle dostupných informací ale zhruba každý pátý Čech jezdí na zimních pneumatikách i přes letní sezónu.

Vychází to z tiskové zprávy společnosti Continental. V praxi to ale svědčí o jediném, a to nepochopení důvodů výměny pneumatik ze strany řidičů. Špatně zvolené pneumatiky totiž představují bezpečností riziko nejen pro vás, ale také pro ostatní účastníky silničního provozu. Navíc dochází k jejich rychlému opotřebení a zhoršení výkonu vašeho vozidla.

Foto: Freepik

Na zimních pneumatikách je totiž speciální vzorek a jsou vyrobeny z jiné směsi. Tato směs umožňuje bezpečnou jízdu i při nízkých teplotách. Naopak při použití na jaře nebo v létě může dojít k snížení přilnavosti nebo prodloužení brzdné dráhy. To jsou také hlavní důvody, proč se nevyplácí „dojíždět“ staré pneumatiky.

Zapomínat bychom neměli ani na věk pneumatiky, protože i ten hraje roli. Jestliže máme starou zimní pneumatiku s malou hloubkou dezénu a jezdíme na ní v létě místo v zimě, je to nejhorší možná kombinace a významně si tím zvyšujeme riziko nějaké dopravní nehody.

Zdroj: Autosalon.tv (odkaz)