Foto: Freepik

Příchod zimy vždy znamená nápor na pneuservisy, kdy návštěvnost stoupá o desítky procent. Pokud jste se ještě nestihli objednat, pravděpodobně se ocitnete ve frontě, a tak je dobré vědět, jak na to, abyste se mohli spolehnout na své vlastní dovednosti. Náš článek vám poskytne nejen užitečné rady a triky, ale také návod na přezutí na zimní pneumatiky. Navíc, víte, jak to je s povinností mít zimní pneumatiky v roce 2023?

Povinnost používat zimní pneumatiky v ČR pro rok 2023

Když shrneme platnou legislativu, vyplývají z toho pro řidiče následující povinnosti:

  • Řidič je povinen mít zimní pneumatiky, pokud na komunikaci panuje sníh, led nebo námraza.

  • Zimní pneumatiky musí být nasazeny na všech čtyřech kolech vozidla.

  • Řidič musí mít zimní pneumatiky, pokud lze vzhledem k povětrnostním podmínkám očekávat sníh, led nebo námrazu na vozovce.

  • Na některých komunikacích je v období od začátku listopadu do konce března povinné použití zimního vybavení, což indikuje dopravní značka „Zimní výbava.“ Tato pravidla platí pro problematické úseky se zvýšeným rizikem výskytu sněhu, ledu nebo námrazy.

Počasí je ale nevyspytatelné a i když je povinnost mít zimní pneumatiky až od listopadu, většinou klesají teploty pod bod mrazu již během října. I podle předpovědí na letošní rok tomu nebude jinak. Proto také velká část řidičů na nic nečeká a přezouvá pneumatiky již během října. Mát o i své výhody – pneuservisy mají relativně volno, přezutí bývá levnější a mají jistotu, že jsou připraveni již na první mrazy.

Přezouvání pneumatik na zimní pneumatiky – Kdy a proč?

Přezouvání pneumatik v zimě je často otázkou bezpečnosti a stabilitu na silnici. Rozdíl mezi letními a zimními pneumatikami spočívá nejen v materiálu, ze kterého jsou vyrobeny, ale také v jejich tvrdosti a dezénu. V praxi se zimní pneumatiky vyrábějí z měkčího materiálu s jemnějším dezénem a lamelováním mezi boky. Zároveň se do směsi přidává i modifikovaný oxid křemičitý a nejrůznější přírodní oleje, které dokáží zvýšit přilnavost pneumatiky i na kluzkém povrchu.

Jak přezout na zimní pneumatiky svépomocí – NÁVOD

Někdo má jedny disky a nechává v pneuservisu přezouvat jen tyto disky. Někdo má ale pneumatiky permanentně nasazené na těchto discích, a proto si může výměnu pneumatik za zimní obstarat sám a svépomocí.

Zvolte kvalitní výbavu, kterou budete moci použít během různých období. Správný výběr nářadí vám usnadní celý proces.

  1. Vyberte si den, kdy je počasí příznivé, jelikož výměna pneumatik za deště či sněhové bouře může být obtížná. Pokud máte možnost, provádějte tuto činnost v garáži, abyste byli chráněni před nepříznivými povětrnostními podmínkami.

  2. Buďte vybaveni rukavicemi, vhodným pracovním oblečením a podložkou pro zvýšení komfortu. Výměna pneumatik by měla probíhat na rovném a stabilním povrchu, ideálně na betonu.

  3. Nejdříve odstraňte středové krytky kol a uvolněte matice na kolech. Ujistěte se, že vozidlo je pevně zajištěno proti pohybu.

  4. Pomocí spolehlivého zdvihu zvedněte vozidlo na dostatečnou výšku, abyste mohli snadno odstranit a nasadit nové pneumatiky.

  5. S použitím odpovídajícího nářadí (obvykle křížového klíče nebo nástrojů, které jsou součástí sad nebo vybavení vozidla) odejměte letní pneumatiky a nahraďte je zimními pneumatikami na týchž kolech.

  6. Matice kol přitahejte křížovým způsobem tak, aby byly pevně utaženy, ale nedopřejte jim přílišnou sílu. Dodržujte doporučení výrobce vozidla ohledně správného momentu utažení.

  7. Opět snižte vozidlo na zem a zkontrolujte tlak v pneumatikách. Ujistěte se, že mají správný tlak, který je uveden v uživatelském manuálu vozidla nebo na středové konzole. Příliš nízký tlak může negativně ovlivnit výkon pneumatik.

  8. Uschovejte letní pneumatiky na vhodném místě, jako například v garáži, kde budou chráněny před nepříznivým počasím.

  9. Po dokončení výměny pneumatik proveďte krátkou jízdu pro provětrání nových pneumatik. Buďte opatrní, dokud si nezvyknete na nové podmínky na silnici.

Rozhodně se vyplatí nepodceňovat tento problém, protože pokud vás zastaví policejní kontrola s letními pneumatikami v listopadu, může vám být udělena i vysoká pokuta. Nemluvě o tom, že riskujete nejen své životy, ale i životy dalších účastníků silničního provozu. Zároveň se vyhýbejte tomu, abyste tzv. „dojížděli pneumatiky“. Někdo totiž jezdí, dokud tam není skutečně jen minimální povolená hloubka dezénu, která je 4 mm. Vždy je lepší mít o trochu více, protože tím se zkvalitňují i jízdní vlastnosti.

Zdroj: Pneumatiky.cz (odkaz)