Foto: Freepik

Historie Marsu je plná zpráv o kapalné vodě, od vyschlých jezer až po rozlehlé rokle. Avšak, nedávné výzkumy naznačují, že k tvorbě těchto geologických útvarů mohlo dojít i jiným způsobem než dříve předpokládáno.

Dříve se předpokládalo, že tvorba marťanských roklí byla způsobena pouze působením kapalné vody, obdobně jako na Zemi. Nové poznatky však ukazují na důležitou roli sublimace, což je proces, při kterém pevná látka přechází přímo do plynného stavu. Led oxidu uhličitého (CO2), který je na Marsu běžný, může sublimovat, což vede k tvorbě geologických útvarů, jako jsou rokle.

Tým vědců pod vedením planetárního výzkumníka Lonneke Roelofs z Utrechtské univerzity v Nizozemsku provedl laboratorní experimenty, které simulovaly marťanské podmínky. Zjistili, že sublimace ledu CO2 mohla formovat rokle na povrchu Marsu, což naznačuje, že poslední výskyt kapalné vody na této planetě byl možná dříve v minulosti, než se původně předpokládalo.

Foto: Freepik

Experimenty ukázaly, že proces sublimace může pohánět tok materiálu dolů ze svahu, což vytváří charakteristické geologické útvary. Tento objev zpochybňuje dosavadní představy o tom, jak dlouho Mars mohl mít kapalnou vodu na povrchu, a co to znamená pro možnost existence života na této planetě.

Zatímco kapalná voda byla dlouho považována za klíčovou složku pro existenci života na Marsu, nové poznatky o úloze sublimace vedou k otázkám ohledně trvání obyvatelnosti této planety. Možná se okno pro vznik a rozvoj života na Marsu uzavřelo dříve, než jsme si mysleli.

I když tyto poznatky pouze naznačují nové směry ve výzkumu Marsu, otevírají dveře pro další zkoumání a debatu o minulosti a budoucnosti této tajemné planety. S novými technologiemi a metodami výzkumu se můžeme těšit na další objevy, které nám odhalí další tajemství Marsu.

Zdroj: ArsTechnica.com (odkaz)