Foto: Freepik

Proč k tomu došlo? Čína provádí dlouhodobou politiku tzv. Velké čínské firewallu, který blokuje mnoho zahraničních aplikací a technologií. Tento krok nutí místní obyvatele, kteří chtějí využívat tyto služby, používat VPN. Mezi blokované aplikace patří například Facebook a Instagram od společnosti Meta. Nicméně WhatsApp a Threads byly dosud dostupné, avšak s novým nařízením regulátora se situace změnila.

Tato událost přichází v době, kdy se v americkém Senátu připravuje hlasování o návrhu zákona, který by mohl vést k zákazu aplikace TikTok v USA. Argumenty týkající se národní bezpečnosti jsou také užívány v této debatě, připomínajíce situaci s blokováním WhatsApp a Threads v Číně.

Foto: Freepik

Co je tedy dál? Podle aktuální verze zákona bude společnost ByteDance, provozovatel TikToku, mít rok na to, aby prodejem TikToku splnila požadavky zákona, jinak hrozí zakázání aplikace v obchodech s aplikacemi. Tento krok se očekává jako součást širšího legislativního balíčku, který zahrnuje i podporu pro Ukrajinu a Izrael. Prezident Joe Biden již dříve projevil podporu tomuto balíčku a slíbil jeho okamžité podepsání.

Apple svým krokem ukázal, že je ochoten respektovat místní předpisy a regulace a jednat v souladu s nimi, ačkoliv to může znamenat omezení pro uživatele jeho služeb. Tato událost opět podtrhuje složitost vztahů mezi technologickými giganty a vládami jednotlivých zemí, zejména v oblasti regulace internetu a ochrany národní bezpečnosti.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)