Foto: Freepik

Výrobci těchto nápojů se však snaží všemožně nahradit a napodobit přírodní chutě pomerančů, citrónů a dalšího ovoce tak, aby působily co nejvěrohodněji.V rámci své snahy ale občas používají i látky, které nejsou příliš prospěšné pro naše zdraví. Jde například o bromovaný rostlinný olej (BVO).

Tento olej již před padesáti lety označil Úřad pro potraviny a léčiva za potencionálně nebezpečný. Například velcí výrobci limonád a slazených nápojů, jako je PepsiCo a Coca-Cola, přestali používat BVO již v roce 2014. I přesto se ale najde řada výrobců, kteří tento olej stále ještě do svých výrobků přidávají.

Foto: Freepik

Bromovaný rostlinný olej je vlastně aromatický emulgátor a stabilizátor, který se již od 20. let 20. století používá k tomu, aby se citrusové aroma neoddělilo a nevyplavalo na povrch těchto slazených nápojů. BVO je již dávno zakázán v Evropě, Japonsku, Austrálii a Novém Zélandu. Nyní se ale k těmto státům přidává i Kalifornie, protože FDA uznalo toxicitu BVO.

Podle odborníků může mít totiž BVO velice nepříznivý vliv na nemoci štítné žlázy, neurotoxicitu a reprodukční toxicitu. Tyto obavy vycházejí z testů publikovaných v roce 2022, kdy byly potkani vystaveni stejné dávce BVO jako se používá při výrobě slazených nápojů. Brzy se u nich projevila silná akumulace bromovaných mastných kyselin v srdci, játrech i dalších orgánech. Zvýšené hodnoty pak byly u všech testovaných zvířat obdobné.

Zdroj: Arstechnica.com (odkaz)