Foto: Freepik

S motorovým olejem je to těžké. Někteří řidiči ho mění každý rok a jiní ani nevědí, že by ho měli vyměnit. V dnešním článku se proto zaměříme právě na tuto problematiku. Dokonce různí výrobci aut a motorových olejů udávají různé intervaly výměny.

Každý asi ví, že se do automobilu lije benzin nebo diesel. Motorový olej je pro váš automobil stejně důležitý, protože v praxi minimalizuje tření, které vzniká mezi jednotlivými pohyblivými částmi motoru. Tím přispívá k plynulému chodu a minimalizuje riziko vzniku koroze.

Stejně jako olej ve fritéze, tak i tento se časem zanese. Objeví se v něm usazeniny a zanáší se různými nečistotami. To samozřejmě ubírá i na jeho funkčnosti. Jak často ho ale máte měnit, aby nedocházelo ke zbytečně časté výměně nebo naopak nedocházelo ke zbytečnému poškozování vašeho automobilu.

Foto: Freepik

Od některých mechaniků se dozvíte informaci, že olej by měl být vyměněn maximálně po 15 000 ujetých km. Výrobci automobilů zase doporučují spíše maximální hranici 30 000 km. Hned na počátku je ale důležité zmínit, že moderní olejové směsi jsou o mnoho lepší, než tomu bývalo v minulosti.

Pravdou ale je, že pro bezpečný provoz vašeho vozidla je zapotřebí měnit olej každých ujetých 15 000 km nebo jednou ročně. Někteří řidiči totiž najezdí za rok jen 5 000 km a na výměnu oleje by čekali tři roky. To je ale příliš dlouho. Pravdou ale zůstává, že nejdůležitější jsou údaje uváděné u vašeho automobilu.

Je velký rozdíl zda máte automobil starý 40 let nebo 4 roky. Obecná rada ale zní, že je lepší měnit olej zhruba každých ujetých 15 000 km nebo jednou za rok. Jestliže ale jezdíte spíše v městském provozu, můžete uvážit výměnu již za 10 000 km. Městský provoz je totiž pro celý automobil daleko větší zátěž.

V žádném případě byste ale neměli překračovat hranici 20 000 km ani v případě, že máte tzv. long-life olejů. Na stav vozu má ale samozřejmě vliv i mnoho dalších faktorů. Mimo jiné třeba i styl jízdy. Než motor budete prohánět, je lepší ho nechat v klidu zahřát. Olej vám bude vděčný.