Foto: Freepik

Aktuálně jsou robotaxi schopna operovat v San Franciscu nepřetržitě 24/7. Odbourání omezení nočního provozu (od 22:00 do 6:00) bylo přijato týmy společností Waymo a Cruise, které vyvíjejí tato autonomní vozidla. Díky tomu mohou spěchající pasažéři využívat služeb těchto vozidel kdykoli během dne.

Podle magazínu The San Francisco Standard se zdá, že někteří zákazníci si nevybírají jen rychlé dopravní spojení, ale také… no, jak bych to řekl, se v nich nechávají unášet okamžikem vášně. Alex a Megan, pár, který s The Standard hovořil, uvedli, že tato zkušenost nebyla příjemná, ale byla vzrušující. „Skutečnost, že jsme byli venku na veřejnosti, tabuálnost tohoto aktu nesla v sobě jistý nádech zakázaného, což to udělalo zábavnějším a vzrušujícím,“ uvedla Megan.

Zda je pohlavní styk v robotaxi povolený, zůstává otázkou. Společnosti Waymo a Cruise se k tomuto tématu nevyjádřily přímo, a ani jejich pravidla to nezmiňují explicitně. Pravidla pro chování pasažérů v vozidlech Cruise stanovují zásady respektu k ostatním cestujícím, včetně zakázaných aktivit, které jsou „nevhodné nebo urážlivé vůči ostatním“ uvnitř i vně vozidla. Také jsou stanovena pravidla týkající se čistoty a kontroly hluku – nicméně explicitní zmínka o pohlavním styku chybí.

Pravidla společnosti Waymo žádají pasažéry, aby byli ohleduplní k vozidlu a udržovali jej čistý. Avšak ani tato pravidla se nezmiňují o pohlavním styku. Kouření a vapování jsou zakázány jak u společnosti Waymo, tak u Cruise, navíc Waymo zakazuje také konzumaci alkoholu. Vzhledem k tomu, že autonomní technologie je velice mladá, chybí příslušná regulace.

Foto: Freepik

Pohlavní styk sice pravidly zakázán není, avšak činnost pasažérů je monitorována pomocí kamer umístěných uvnitř (a venku) vozidel Waymo a Cruise. Obě společnosti tvrdí, že kamery slouží k zajištění bezpečnosti a údržby, ale pravděpodobnost, že vaše „akce“ bude zaznamenána, je vysoká. Okna vozidel nejsou zatmavená, takže i lidé mimo vozidlo by mohli zachytit něco z vašich „zábav.“

Článek se také odkazuje na studii z roku 2019, která předpovídá nárůst sexuálních aktivit a prostituce v autonomních vozidlech. Mluví se dokonce o tom, že autonomní vozidla by mohla nahradit „hotely na hodinu“ a že budou monitorována, aby se zabránilo sexuálním aktivitám a užívání drog uvnitř. Tato předpověď sice dosud nenastala, ale pokud máme jít podle Alexe a Megan, zdá se, že mít sex v autonomním autě by mohlo být novým… no, třeba novým módním trendem.

Přestože tato zábavná událost naznačuje, že autonomní auta mohou otevřít dveře novým zážitkům a způsobům využití, nesmíme zapomínat na základní otázky ohledně bezpečnosti, respektu vůči ostatním cestujícím a zodpovědného využívání nových technologií. Příběh Alexe a Megan nám tak nabízí námět k zamyšlení nad tím, jak nové inovace mohou ovlivnit naše každodenní životy a společenské normy.

Zdroj: Mashable.com (odkaz)