Foto: Freepik

Vždy samozřejmě záleží na tom, v jaké sestavě v autě jezdíte, zda jezdíte jen sami, s partnerem či partnerkou, a nebo zda s vámi cestují i děti. Pokud máte malé děti, pak musíte vaši výbavu doplnit o náhradní plenky, dudlík a přesnídávku. My však budeme uvažovat o běžné sestavě. 

Níže popsané věci pak v autě vozím a mám to osobně vyzkoušené, že jsou opravdu nezbytné. Každý má ale jiné priority. Mám jednu malou krabičku v rohu kufru, kde všechny tyto nezbytnosti mám uložené tak, že nikde nepřekážejí.

Papírové utěrky

Jako první nezbytnost musím určitě zmínit papírové utěrky. Může se stát cokoliv – budete například jíst grilované kuře a budete si chtít utřit ruce, budete se chtít vysmrkat nebo vám dojde toaletní papír. Zkrátka papírové utěrky jsou pro mne stejně důležité, jako třeba volant.

Může se vám ale také stát nepříjemnost, kdy bude zapotřebí odhrabat zapadlé auto či vyměnit kolo. Rázem pak uvítáte, že se máte do čeho utřít. Dalším scénářem je, když jedete a chcete se za jízdy napít kávy, když v tom potřebujete prudce zastavit. Káva se rozlije a vy ji potřebujete rychle zadrbat. Hle, opět využijete papírové utěrky.

Vlhčené ubrousky

Podobně užitečné jsou i vlhčené ubrousky, které jsou výborné na zadrbávání skvrn. Ze zkušenosti vím, že tyto ubrousky i dobře odmašťují, takže pokud jíte například grilované kuřecí stehno a zůstanou vám mastné ruce, tak vám pouze papírová utěrka stačit nebude. Nehledě na to, pokud máte děti, budete potřebovat vlhčené ubrousky na každém kroku.

Foto: Freepik

Svítilna

Pro někoho to může být neobvyklé či zbytečné, vozit s sebou svítilnu. Ale mne osobně to již mnohokrát zachránilo. Představte si situaci, kdy se vracíte ze služební cesty večer domů a již je tma. Najednou ale cítíte kluzko pod koly a nevíte, co se děje. Jdete se přesvědčit na vlastní kůži, ale světla auta nesvítí tam, kam chcete. Proto je dobré vzít si s sebou malou kapesní svítilnu a na zmrzlou silinici si posvítit. Nemluvě o tom, když se rozbije auto a chcete třeba vyměnit pneumatiku nebo doplnit vodu do ostřikovačů.

Powebanka

I když můžete nabíjet mobilní telefon v autě, tak za mne to není nejlepší způsob. Rychlost nabíjení v autě totiž není dostateně velká, a pokud používáte mobilní telefon jako navigaci, tak pouze zpomalíte vybíjení. Nemluvě o tom, když jedete na dovolenou a zapomenete nabíječku.

Já osobně vozím v autě raději powerbanku s možností rychlonabíjení, což je zhruba výkon 3 A – 5 A. Navíc je powerbanka je zcela mobilní a můžete si jí tak vzít klidně s sebou na výlet, na schůzku či na dovolenou. Powerbanky můžete sehnat v různých velikostech a kapacitách, ale za mne je dostačující již 5 000 mAh, protože to je zhruba kapacita baterie vašeho mobilního telefonu.

Foto: Freepik

Láhev s vodou

Naprosto nezbytné je pak mít s sebou i nějakou nádobu s vodou. Záleží na velikosti vašeho kufru a volném místě. Při nejhorším můžete s sebou vzít alespoň 0,5 l láhev s vodou. Ta se dá využít samozřejmě na pití, na zadrbávání fleků, na dolití do ostřikovačů a v neposlední řadě také na umytí rukou.

Malou zásobu jídla

Nikdy nevíte, kdy zůstanete v nějaké koloně či dopravní zácpě. Může se také stát, že budete mít velký hlad a restaurace, kde jste si chtěli dát oběd, bude zrovna zavřená. Tak či onak se vyplatí mít s sebou nějakou cereální tyčinku, popřípadě i křehké plátky s nějakou paštikou. Již nezpočet krát se mi hodilo, že mám v autě nějaké jídlo.

Multifunkční nůž

Již alespoň sto let se říká, že každý má mít s sebou nožík. V případě auta to platí dvojnásobně. V takovém nožíku máte základní šroubováky, nůž, otevírák na konzervy a otevírák na lahve. Zkrátka věci, které jsou pro vás na cestě rozhodně nepostradatelné. Tyto nože se pohybují v různých cenových kategoriích, ale za mne i kvalitní švýcarské nože stojí jen pár stovek korun. Stalo se mi, že jsem měl nejlevnější multifunknčí nůž, který se mi při otevírání lahve zlomil. Zde se tak nevyplatí příliš šetřit.

Foto: Freepik

Lžička

Ptáte se na co? Představte si, že si koupíte nějaký jogurt či salát a budete si ho chtít sníst někde na cestě. Někdo s sebou vozí i celou jídelní soupravu, což je dle mého názoru zbytečné. Naprosto dostačující je obyčejná čajová lžička, která nezabere moc místa, ale zároveň se s ní dokážete najíst.

Sada nářadí

Nemusíte být zrovna kutil a mechanik, ale elektrikářskou lepící pásku, vteřinové lepidlo a univerzální olej WD-40 by měl mít v autě každý. Naprostou většinu věcí totiž s tímto opravíte. Pokud se mi něco nepovedlo opravit s tímto, nemá to většinou cenu opravovat nebo si to zaslouží odbornou ruku.

Igelitová taška

Igelitovou tašku či prostě tašku nevyužijete jen na nákup, ale také pro praktické uspořádání čehokoliv od nějaký svetrů, svačiny nebo všeho zbytečného, co se vám válí jen tak po kufru. V případě, že prší si můžete jednu stranu igelitové tašky rozpárat a využít ji jako pláštěnku. Nebo pokud již zmoknete, dáte tam mokrý deštník či oblečení, aby vám nezamokřilo zbytek auta.

Lékárnička

V každém autě musíte mít jako povinnou výbavu lékárničku. Nicméně pokud jste se do ní někdy podívali, tak jste zjistili, že pro praktické použití moc není. Proto mám dvě – jednu povinnou a druhou, kterou si beru s sebou i na cesty a výlety do batohu. Mám v ní náplasti, obinadlo, mast proti štípancům od hmyzu, obvaz, malé šití, malá dezinfekce, zapalovač, kousek drátku a gázové čtverečky. S tímto základem si naprosto vystačím. V mnoha lékárnách se dá již takto vybavená lékárnička pořídit, případně si můžete v lékárně koupit základ a jen si ho doplnit.

Peníze

Poslední věcí, kterou byste neměli vynechat, jsou peníze. Mít s sebou alespoň 200 Kč v mincích. Jde totiž o parkovací autmaty, které mnohdy neakceptují platbu kartou. Může se také stát, že budete na výletě na pláži či u rybníka, kde bude stánek s občerstvením, který také neakceptuje platební karty. Proto se vždy vyplatí mít s sebou nějaké drobné.

Co vozíte s sebou v autě vy? Pochlubte se do komentářů a doplňte tento seznam, aby byl kompletní.

Zdroj: RD.com (odkaz)