Foto: Pixabay

Povinná výbava vs. doporučená výbava

Doporučená výbava již z logiky věci není povinná, nicméně se může v určitých situacích hodit. Do kategorie doporučené výbavy můžete zahrnout třeba tažné lano, hasící přístroj nebo pracovní rukavice. V některých zemích Evropské unie mohou ale tyto předměty být zahrnuty do povinné výbavy, a proto je vždy lepší se ujistit, jak to je, než někam vycestujete.

Mezi další vybavení, které se může hodit, patří rozhodně multifunkční nůž, sprej WD-40, svítilna nebo lepící páska. Doporučená výbava není nijak omezená, ale záleží především na tom, kde řidič jezdí. Rozhodně je zapotřebí být připraven i na ty nejhorší možné situace, které na silnici můžou nastat. Doporučená výbava se také může měnit v závislosti na ročním období.

Foto: Pixabay

Povinná výbava pro osobní automobil pro rok 2023

Podle aktuálně platné legislativy musí každý řidič ve vozidle do 3,5 tuny mít ze zákona tyto čtyři základní položky: Rezervní kolo nebo sadu na opravu pneumatiky, autolékárničku, výstražný trojúhelník a reflexní vestu.

Rezervní kolo

Jako rezervní kolo se myslí pneumatika s diskem, která je nahuštěná na předepsanou hodnotu. S tím samozřejmě souvisí i nutnost mít s sebou hever a klíč na povolení a dotažení matic. Výjimku tvoří případ, kdy máte v autě sadu na opravu pneumatik nebo máte automobil s pneumatikami typu runflat, které i při proražení umožňují bezpečně dojet do servisu.

Výstražný trojúhelník

Výstražný trojúhelník je povinnou výbavou již od nepaměti. Je nutné, aby výstražný trojúhelník byl tzv. homologovaný, protože nemůžete jen nakreslit červenou fixou trojúhelník na papír. Je doporučeno mít trojúhelník v takovém pouzdře, které zamezí případnému poškození.

Trojúhelník umístěte ve svém voze tak, abyste ho byli schopni vytáhnout i v případě, že máte plný kufr zavazadel. Ideální je speciální prostor přímo ve dveřích kufru. V případě nějaké poruchy či havárie jste povinni takové místo označit právě tímto trojúhelníkem, a to alespoň 50 metrů za strojící vozidle v obci a mimo obec či na dálnici minimálně 100 m za vozidlem. Při umisťování výstražného trojúhelníku nezapomeňte mít na sobě již reflexní vestu.

Reflexní vesta

Reflexní vesta se dá sehnat v několika barvách – žlutá, červená nebo kombinace. Rozhodně ji nemějte uloženou v kufru, protože v případě nehody v noci byste museli vystoupit a hledat někde v kufru, kde je. Ideálně ji umístěte za sedadlo řidiče a spolujezdce tak, abyste z auta již vystupovali s vestou. Je také lepší jich mít více pro případ, že bude chtít z auta vystoupit i někdo jiný. Reflexní vesta již zachránila mnoho životů. V ČR si můžete barvu vybrat, ale v zahraničí může být konkrétní barva předepsána.

Lékárnička

Lékárnička byla součástí povinné výbavy prakticky od nepaměti. Vždy ale bylo důležité hlídat i datum expirace. Nově ale tato povinnost odpadá, ale to nic nemění na tom, že musí být v lékárničce předepsaný obsah. Znovu připomínáme, že autolékárnička by měla být snadno přístupná stejně jako reflexní vesta nebo výstražný trojúhelník.

Zdroj: Autozive.cz (odkaz)