Foto: Pixabay

Aplikace pro cestování

Jako první vás rozhodně napadnou aplikace pro cestování, které vám pomohou třeba s rezeravací letenek, ubytováním nebo pronájmem vozidel. Mezi takovéto aplikace patří například Booking.com, kde najdete výhodné ubytování v hotelech, penzionech či apartmánech. 

Pokud chcete ubytování spíše v soukromí, uvítáte možnosti aplikace Airbnb, která nabízí celosvětovou síť volných bytů či pokojů u soukromníků. Svůj byt si snadno vyhledáte podle konkrétních parametrů, jako například možnost parkování, bazén, snídaně v ceně, apod.

Dále si ho přes aplikaci můžete rezervovat a svou rezervaci i spravovat. Ceny v těchto platformách bývají většinou nižší, než kdybyste si objednali ubytování přímo a sami. Popřípadě nabízí další bonusy, jako možnost zaplacení až na místě či zrušení rezervace i týden před odjezdem.

Navíc zde získáte i řadu užitečných informací o dostupnosti restaurací, pláže či další infrastruktury. Z tohoto pohledu je velice užitečná aplikace i Mapy.cz, která slouží i jako navigace, ale mimo to nabízí například tipy na výlet v okolí. To oceníte zvláště v cizí zemi či cizím prostředí.

Aplikace pro venkovní aktivity

Jak asi každý ví, tak venkovní aktivity jsou zkrátka neodmyslitelnou součástí léta, ať už jde o turistiku, cyklistiku, plavání nebo pořádání pikniků a grilování. Zde se jedná o poměrně širokou kategorii, protože zahrnuje téměř vše od plánování trasy na idos.cz až po konečnou aktivitu. Zde pak samozřejmě závisí na tom, co rádi děláte a jak rádi trávíte svůj volný čas.

Foto: Pixabay

CamperGuru

Užitečnou aplikací v této kategorii je CamperGuru, která zase významně pomůže milovníkům kempování, stanů a karavanů po celé Evropě. Sami autoři této aplikace pak cestují po celé Evropě a neustále přidávají další tipy, kde se dá přespat na přijatelné úrovni.

Úžasná místa

Tato cestovatelská aplikace vám nabídne nespočet tipů na výlety po celé České republice a nejedná se vždy jen o notoricky známé atrakce, ale naleznete zde i místa, která jsou trochu zapadlá, ale o to více malebná. Zkrátka berte to jako dobrou inspiraci, když nevíte kam o víkendu vyrazit.

Kudy z nudy

Podobnou aplikací jako „Úžasná místa“ je i „Kudy z nudy“ s jediným rozdílem. V této aplikaci máte větší databázi výletních cílů. Mimo výletní cíle zde naleznete vše rozdělené do pěti základních kategorií, a to „kam pojedete, co chcete dělat, kalenář akcí, informace a zážitky v okolí“. Z toho vyplývá, že zde nejsou pouze rozpadlé hrady, ale i pozvánky na festivaly či různé workshopy.

Vozejkmap

Pokud hledáte nějaké vyžití s kočárkem nebo pokud jste nějakým způsobem omezeni na pohybu a mobilitě, můžete využít aplikaci Vozejkmap, která nabízí více než 10 tisíc bezbariérových zájmových bodů. Můžete tak vyrazti na výlet s celou rodinou a nemusíte mít strach, že s kočárkem potkáte třeba prudké schody.

Na Ovoce

Poslední z aplikací v této kategorii je „Na Ovoce“, která spravuje místa, kde si můžete volně nasbírat třešně, jablka, bylinky a další. Tato aplikace je výsledkem práce tisíců dobrovolníků, kteří mapují volně rostoucí stromy v krajině, sadech či městech. Můžete tak s rodinou vyrazit na sběr ovoce, zažít srandu, výlet a ještě ušetříte.á

Foto: Pixabay

Aplikace pro počasí

Pro každou letní venkovní aktivitu je nezbytné vědět, jaké má být počasí. Předpověď počasí má v sobě již integrovaná aplikace Mapy.cz i Google Maps, ale vždy je lepší se kouknout přímo na předpověď například na Weather.com, AccuWeather nebo Dark Sky. Zde byste měli nalézt co možná nejpřesnější informace ohledně teplot, srážek, větru či bio aktivitě.

Aplikace pro zábavu na pláži

Léto a koupání zní již jako synonymum, a proto je zapotřebí mít i nějakou aplikaci, která vás nasměruje na nejbližší přírodní koupaliště či doporučí nějakou zábavu přímo napláži. Pro mapování oficiálních pláží můžete použít Beach Finder, BeachSafe nebo Beach Games, kde jsou dostupné i informace o dostupnosti toalet, sprch či dalších služeb.

Swimplaces

Tento projekt měl původní název „Kde se koupat“ a jeho primárním cílem je mapovat veškeré možnosti koupání v přírodě. Uživatelé pak mají možnost přidávat své vlastní tipy a za více jak deset let existence eviduje tato aplikace tisíce míst nejen u nás, ale po celé Evropě.

Aplikace pro letní festivaly a akce

Mnoho mladých lidí tráví letní měsíce na nejrůznějších festivalech, koncertech či kulturních akcích. Abyste se mohli ve všech těchto akcích orientovat, můžete využít výše uvedenou aplikaci „Kudy z nudy“ nebo Songkick, Eventbrite či Bandsintown. Tyto aplikace prozměnu umožňují sledovat veškeré aktuální dění ve vašem okolí, a to včetně konkrétních časů jednotlivých vystoupení či možnosti zakoupit vstupenky.

Závěr

Bez mobilního zařízení se dnes už člověk neobejde a když máte mobil v kapse, je dobré ho naplno využít. Osobně můžu doporučit aplikaci Mapy.cz, jejíž funkcionalita se neustále rozrůstá a která se dá dobře zkombinovat s aplikací „Kudy z nudy“. Na trhu je samozřejmě k dispozici mnoho aplikací od různých společností a s různým zaměřením, zde jsme ale představili ty nejzákladnější, které by ve vašem mobilu neměly skutečně chybět.

Zdroj: Mapotic.cz (odkaz)