Foto: Freepik

Množství digitálních dat neustále roste a lidé si velice často říkají, kam s těmito daty. V minulosti jsme používali třeba i CD nebo DVD. To ale již nestačí. Poté, co Google zpoplatnil své služby zálohování na Google Disk a Google Fotky, tak to většina uživatelů ani neřeší. Vystavují se tím ale obrovskému riziku ztráty důležitých dat.

V dnešní době je ale téměř nezbytné být mobilní. I když máte nějakou firmu, potřebujete mít svá data k dispozici neustále, ať už jste na jednání nebo v kanceláři. Prostě mít cloud je nezbytnost. Než mít ale draze zaplacený cloud, nad kterým ale nemáte kontrolu, je lepší pořídit si vlastní.

Znám jeden případ, kdy uživatel měl v cloudu zhruba 1 TB dat, ale pak neměl peníze na provozování tohoto cloudu. Stalo se to, že mu cloudová služba všechna jeho data smazala. Zde vám data prostě zůstanou a nikdo vám je nevezme. Já třeba nemám svůj cloud zapnutý neustále, ale zapínám ho jen v případě, že jedu pryč a budu potřebovat být mobilní. Nyní se podíváme na několik málo základních druhů využití.

Soukromé úložiště pro fotografie a média

Jak již bylo řečeno výše, tak asi nejideálnější a nejčastější využití je pro ukládání a správu fotografií a multimediálních souborů. Můžete vytvořit svou vlastní galerii fotografií a videí, kterou budete mít pod kontrolou a nebudete závislí na cloudových službách třetích stran. Díky funkčním aplikacím, jako je například QuMagie od QNAP, můžete snadno organizovat a vyhledávat fotografie podle klíčových slov, dat nebo umístění. Navíc si můžete nastavit v mobilním telefonu automatické zálohování fotografií přímo do konkrétní složky na NAS.

Zálohování důležitých dokumentů a souborů

Všichni asi máme důležité fotografie svých dětí z porodnice, jejich první krůčky, bakalářské práce, apod. V počítači na to není místo a mít to uložené na malých externích discích není úplně ideální řešení. Můžete nastavit automatické zálohování vašich osobních počítačů, tabletů a mobilních zařízení přímo na NAS pomocí různých aplikací. Tímto způsobem zajistíte, že vaše data budou v bezpečí a dostupná v případě havárie nebo ztráty zařízení. Navíc je možné nastavit různé úrovně zálohování a synchronizace i se soubory z vašeho mobilního telefonu.

Alternativa k firemnímu cloudu

Každý podnikatel či majitel menší a střední firmy určitě musí řešit, jak sdílet svá data s pracovníky na home-office. Místo využívání cloudových služeb třetích stran je prostě lepší mít vlastní cloud pod kontrolou a nastavit si, který uživatel má přístup do jaké konkrétní složky. Díky možnosti vytvářet uživatelské účty a nastavit přístupová práva můžete efektivně řídit, kdo má přístup k jednotlivým souborům a složkám.

Sdílení souborů s rodinou a přáteli

Díky vlastní NAS můžete také vytvořit galerii nebo složku, kterou můžete nasdílet s dalšími lidmi, jako například s rodinou a přáteli. Je to tak ideální prostředek pro sdílení fotografií z dovolené nebo ze svatby či významných událostí. Tímto způsobem můžete bezpečně sdílet fotografie, videa a další soubory s lidmi, kterým důvěřujete, aniž byste museli spoléhat na veřejné cloudové služby.

Závěr

Možností využití vlastní NAS je skutečně mnoho a toto je jen malý zlomek. V minulosti jste se mohli u nás na webu či kanéle YouTube přesvědčit díky našim návodům, co vše je možné. K tomu umí NAS od Qnap také vytvořit například virtuální počítač či daleko sofistikovanější věci, a to díky aplikacím, které si můžete do svého NAS nainstalovat. My budeme v našem seriálu návodů pokračovat, takže v budoucnu se můžete u nás podívat, co vše ještě nabízí. Nyní se ale přesuneme na samotnou recenzi.

RECENZE Qnap TS 262 4G

Výkon

Jedním z klíčových prvků QNAP TS-262-4G je jeho dvoujádrový procesor Intel Celeron N4505. S frekvencí až 2,9 GHz a podporou disků SATA 6 Gb/s poskytuje dostatečný výkon pro plynulý provoz a zpracování dat. Tento výkon je důležitý nejen pro běžné úkony jako ukládání a sdílení souborů, ale také pro náročnější aplikace jako streamování 4K videa nebo provozování virtuálních prostředí.

Paměť a úložiště

NAS je v podstatě samostatný počítač, takže i zde máme operační paměť, která hraje důležitou roli. V tomto případě zde máme 4 GB DDR4 RAM. U serveru je ale nejdůležitější mít dostatečnou kapacitu úložiště. I když Qnap má ve svém portfoliu i větší NAS a serverová řešení, tak tento model je konkrétně spíš pro domácí účely a pro menší či střední firmy.

Nachází se zde dva sloty pro 2,5″ nebo 3,5″ SATA HDD/SSD a dva M.2 PCIe Gen3 sloty umožňují instalaci SSD cache pro zvýšení celkového výkonu NAS, což je zvláště užitečné pro aplikace s vyššími nároky na rychlost a odezvu. V našem případě jsem vybral dva 2,5″ HDD disky o kapacitě 18 TB každý. Je to cenově dostupnější a hlavně SSD nenabízí ani takové kapacity. Tyto dva disky pak zapojím do RAID 1, což znamená, že se budou navzájem zrcadlit.

Rozhraní a konnectivita

S HDMI 2.1 portem podporujícím 4K Ultra HD a 2,5GbE RJ45 portem pro rychlé připojení k síti nabízí TS-262-4G široké možnosti připojení a využití. Dále je vybaven třemi USB 3.2 Gen 1 porty, které umožňují snadné připojení dalších zařízení, jako jsou externí disky nebo tiskárny. Myslím si, že počet portů je naprosto dostačující a velice často jsem se setkával s tím, že u podobných zařízení je jen jeden USB port. Zde máte ale možnost připojit třeba externí disk a přímo z NAS si na něj něco nakopírovat.

Operační systém a aplikace

Na této NAS se nachází operační systém přímo od Qnap, a to QTS 5 s podporou aplikací jako QuMagie, HybridDesk Station a QVR Pro Client. To nabízí v rámci modelu TS-262-4G uživatelsky přívětivé prostředí pro správu a sdílení dat. Díky Multi-Application Recovery Service (MARS) je také možné efektivně zálohovat a obnovovat data, což je klíčový prvek pro ochranu drahocenných informací.

Závěrečné hodnocení QNAP TS-262-4G: skvělá volba pro spolehlivé a výkonné úložiště

QNAP TS-262-4G si zaslouží uznání jako vynikající síťové úložiště pro domácnosti, malé podniky a profesionály. S kombinací vysokého výkonu, širokých možností využití a uživatelsky přívětivého prostředí přináší TS-262-4G spolehlivé a efektivní řešení pro ukládání, správu a sdílení dat.

Díky dvoujádrovému procesoru Intel Celeron N4505 a 4 GB DDR4 RAM poskytuje TS-262-4G dostatečný výkon pro běžné úkoly i náročnější aplikace. Podpora různých typů disků a možnost rozšíření paměti umožňují flexibilní nastavení úložiště podle individuálních potřeb uživatele.

Rozhraní TS-262-4G nabízí široké možnosti připojení a využití, včetně HDMI 2.1 portu pro 4K Ultra HD přenos obrazu a 2,5GbE RJ45 portu pro rychlé připojení k síti. Operační systém QTS 5 a podpora různých aplikací zajišťují snadnou ovladatelnost a široké možnosti správy a sdílení dat.

Celkově lze říci, že QNAP TS-262-4G je skvělou volbou pro ty, kteří hledají spolehlivé, výkonné a flexibilní síťové úložiště. S vysokým výkonem, širokými možnostmi využití a uživatelsky přívětivým prostředím splňuje TS-262-4G potřeby a očekávání náročných uživatelů a poskytuje jim spolehlivé a efektivní řešení pro ukládání a správu dat ve svém domově nebo pracovním prostředí.

Děkujeme společnosti Qnap za zapůjčení Qnap TS 262 4G.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Qnap

Technické Specifikace QNAP TS-262-4G
Procesor
Dvoujádrový procesor Intel Celeron N4505
Frekvence: Až 2,9 GHz
Paměť
4 GB DDR4 RAM (rozšiřitelné)
Úložiště
Podpora 2x 2,5″ nebo 3,5″ SATA HDD/SSD
2x M.2 PCIe Gen3 slot pro SSD cache
Rozhraní
1x HDMI 2.1 port (4K Ultra HD @ 60 Hz)
1x 2,5GbE RJ45 port
3x USB 3.2 Gen 1 port
Rozšiřující Sloty
2x PCIe Gen 3 x2 sloty
Podpora Sítě
Podpora kabelů CAT5e
Ochrana Dat
Intel AES-NI šifrovací modul
Operační Systém
QTS 5
Podpora Aplikací
QuMagie, HybridDesk Station, QVR Pro Client,
Multi-Application Recovery Service (MARS)
Rozměry a Hmotnost
168.5 x 105 x 226 mm (Š x V x H)
Hmotnost: 1,56 kg
Další Funkce
Podpora Edge TPU pro umělou inteligenci
Hardwarové dekódování a překódování
Zálohování
Podpora NetBack Replicator, Time Machine
Hybrid Backup Sync, snímky pro obnovu dat