Foto: Freepik

Nyní se pro milovníky adrenalinu naskýtá nová možnost. Vesmírná agentura NASA totiž oficiálně vyzvala dobrovolníky, kteří se zúčastní již druhé roční simulované misi na Marsu. Projekt nese název Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA 2). Celá mise by měla začít již na jaře 2025 a zúčastní se jí čtyřčlenná posádka.

Ti budou ubytováni ve speciálním prostoru vytištěném na 3D tiskárně o rozloze 158 čtverečných metrů. Objekt se pak bude nacházet vHoustonu. Jestli máte zájem, tak již nyní se můžete na stránkách CHAPEA přihlašovat až do 2. dubna. Účastníci projektu budou samozřejmě placeni, ale doposud se neví, kolik dostanou.

Foto: Freepik

Speciální prostory se budou jmenovat Mars Dune Alpha a budou přímo součástní Johnsonova vesmírného střediska. Cílem bude dokonale a věrně nasimulovat život na Marsu včetně omezených zdrojů a drsného prostředí. Na dobrovolníky tam čeká rutinní údržba stanoviště, pěstování plodin nebo simulované výstupy na připravenou písečnou dunu.

Podmínky propřijetí jsou jednoduché. Žadatel musí být občanem USA, a to ve věku od 30 do 55 let, musí mít plynulou angličtinu, magisterský titul v oboru STEM, dva roky odborné praxe a alespoň tisíc hodin pilotování letadla nebo dva roky práce na doktorském programu STEM. V některých případech lze nahradit dosažené vzdělání získanou praxí.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)