Foto: Freepik

Podle dostupných zpráv rychlost úniku vzduchu z ruského servisního modulu Zvezda vzrostla na více než dvojnásobek během čtyřletého období. Joel Montalbano, programový manažer NASA pro ISS, na brífinku informoval, že tento únik vzduchu narostl z 0,45 kg za den na 1kg denně.

Začátek problému byl ohlášen v srpnu 2020, kdy byl zaznamenán únik vzduchu v ruském modulu, Zvezda. Tento modul zajišťuje klíčové systémy pro podporu života a je nezbytný pro nouzové situace. Přestože únik byl identifikován, stále zůstává nejasné, co přesně ho způsobuje.

Foto: Freepik

Roskosmos, ruská vesmírná agentura, uznala tento problém a prohlásila, že posádka na ISS pravidelně pracuje na identifikaci a opravě zdroje úniku. Nicméně, tento problém není prvním únikem z ruské části ISS. V minulosti se objevily podobné incidenty, které vyžadovaly pozornost a zásah. Tato série incidentů poukazuje na možné výrobní vady nebo dokonce na zhoršující se stav ruské technologie ve vesmíru.

Mezinárodní vesmírná stanice je klíčovým prvkem v lidské vesmírné exploraci již přes dvě desetiletí. Nicméně, s plány na její budoucnost do roku 2030, kdy má být nahrazena novějšími komerčními vesmírnými stanicemi, je důležité udržet ji v provozuschopném stavu pro zbývající čas své služby.

Prozatím je třeba pečlivě monitorovat situaci a aktivně hledat řešení, která by zajistila bezpečnost posádky a dlouhodobou udržitelnost ISS. Zároveň je nezbytné, aby NASA a Roskosmos spolupracovaly na řešení těchto technických problémů, aby bylo možné zachovat funkčnost a bezpečnost vesmírné stanice a jejích obyvatel.

Zdroj: Gizmodo.com (odkaz)