Foto: Pixabay

Na Mezinárodní vesmírné stanici vznikla dnes velice neočekávaná situace, kdy se museli kosmonauti pro jistotu přesunout do svých kosmických lodí Crew Dragon a Sojuz. Mezinárodní vesmírná stanice totiž prolétala polem trosek a hrozilo, že tento vesmírný odpad může zasáhnout přímo Mezinárodní vesmírnou stanici. Nešlo o žádný preventivní nácvik, ale o urgentní situaci, která vyžadovala neprodlené přesunutí do bezpečí.

V případě srážky byly obě kosmické lodě připraveny se odpojit od Mezinárodní vesmírné stanice a nouzově se vrátit zpět na Zemi. Naštěstí to však nebylo nutné a astronauti se po nějaké době mohli vrátit zpět na stanici. Když se však astronauti chystali ke spánku, dostali pokyn od velitelství v Houstonu, aby pro jistotu ponechali veškeré poklopy na palubě vesmírné stanice uzavřené pro případ, že během následujících hodin dojde ke nějaké kolizi.

Foto: Pixabay

Astronauti sami přiznávají, že se těší, až se vše zase vrátí do normálu. NASA obratem začala řešit, kde se na nízké oběžné dráze vlastně vzalo takové množství trosek a podle všech indicií zjistila, že ruská armáda provedla v pondělí test, při kterém sestřelila vlastní satelit. Americké ministerstvo obrany se v tuto chvíli snaží lokalizovat přesný výskyt všech trosek.

Podle odborníků na satelitní a orbitální dynamiku je však věc díky veřejně dostupným údajům a pozorování naprosto jasná. Ruská armáda musela v pondělí mezi 2:00 a 5:00 UTC odpálit raketu Nudol země-vesmír ze svého kosmodromu Plesetsk ležícím na severu země. Tato střela měla zasáhnout dvoutunový satelit Cosmos 1408, který byl vypuštěn již v roce 1982 a pomalu ztrácel výšku. Ta se v současné době pohybovala okolo 450 km nad Zemí.

NASA uvedla, že prozatím eviduje více než 1500 kusů trosek vzniklých po tomto sestřelení a další sta tisíce nesledovatelných úlomků. Trochu zarážející je, že Ruská strana o tomto záměru vůbec neinformovala a navíc ani neposkytla NASA žádnou formální odpověď. Ze strany USA šlo o nezodpovědné a pohoršující chování Ruska, které je protichůdné s trvalým udržením pořádku ve vesmíru.

Zdroj: ArsTechnica.com (odkaz)