Foto: Freepik

Koncept „brýlí s živými titulky“ zaznamenal vzestup, a řada společností v posledních letech uvedla na trh své verze těchto vyspělých brýlí. Tyto technologické brýle mají potenciál výrazně usnadnit komunikaci mezi neslyšícími a slyšícími jednotlivci. Přestože nejsou bezchybné a nemohou pravděpodobně nikdy zcela nahradit lidské tlumočníky, představují důležitý pokrok pro komunitu osob se ztrátou sluchu.

V červenci se Tom Pritsky, spoluzakladatel společnosti TranscribeGlass, stal virální osobností díky videu na TikToku, které ukázalo brýle jeho společnosti s živými titulky. Pro něj a mnoho dalších lidí s oslabeným sluchem nejsou tyto brýle pouze technologickou hračkou; jsou zásadním prvkem, který významně zlepšuje jejich schopnost konverzace a sociálního zapojení.

Foto: Freepik

Přestože brýle s živými titulky se teprve začínají prosazovat na trhu, díky pokroku v technologiích rozpoznávání řeči a výdrži baterie se stávají stále dostupnějšími. Očekává se, že do roku 2050 bude mít téměř 2,5 miliardy lidí nějaký stupeň ztráty sluchu, a brýle s titulky by mohly představovat zásadní krok vpřed v komunikaci pro starší osoby s tímto hendikepem. Mnoho starších jedinců potřebuje naslouchátka, ale kvůli stigmatizaci a obtížné adaptaci na novou technologii je nenosí. Brýle s živými titulky se vzhledově podobají běžným brýlím, které jsou již ve společnosti běžnější než naslouchátka.

Thad Starner, profesor informatiky na Georgia Institute of Technology, věří, že poskytnutí této technologie starším osobám s věkem podmíněnou ztrátou sluchu přístup k živým titulkům může výrazně zlepšit jejich sociální vztahy s rodinou a přáteli. Zažil, jak v začátcích roku 2010 pomáhal vyvinout Google Glass, zařízení podobné brýlím, které zobrazovalo informace před okem nositele.

Přestože titulky v reálném čase nejsou novou technologií pro neslyšící a nedoslýchavé, brýle s živými titulky přinášejí revoluční zlepšení. Většina těchto brýlí obsahuje samotné brýle, malý mikrofon, malý počítač pro zpracování řeči, baterii a zobrazovací mechanismus textu. Pokroky v softwaru pro rozpoznávání řeči hrají klíčovou roli v jejich účinnosti.

Zdroj: ScientificAmerican.com (odkaz)