Foto: Freepik

1. Widget pro rychlejší navigování

Nově můžete na svůj mobilní telefon s iOS nebo Androidem umístit widget, který vám usnadní přístup k textovému i hlasovému vyhledávání. Widget také nabízí rychlou volbu tří často navštěvovaných míst, což vám ušetří čas při hledání cíle.

2. Lepší řazení míst v Moje Mapy

Na desktopu i v mobilní aplikaci nyní najdete možnosti řazení uložených míst podle abecedy, data přidání nebo dokonce podle vzdálenosti od vás. To vám umožní lépe organizovat vaše oblíbené lokace. Tato funkce je samozřejmě dostupné poté, co se přihlásíte ke svému účtu Seznam.

3. Fotky z recenzí

Galerie vybraných míst nyní obsahuje fotografie z recenzí, takže uvidíte, co zaujalo nebo odradilo ostatní uživatele. To vám pomůže lépe si vybrat, kam se vydat. Někdy mohou být popisky daných lokalit zavádějící a nic není tak objektivní, jako právě autentická uživatelská recenze doplněná o fotografie.

Foto: Freepik

4. Nahlašování silničních problémů

Nová funkce umožňuje nahlásit rozkopanou silnici nebo jiné dopravní omezení přímo v aplikaci. Podobná funkce funguje i v konkurenční aplikaci Waze již řadu let, a proto se dá očekávat, že i zde bude hojně využívána. Tímto způsobem můžete přispět k lepšímu plánování cesty ostatním řidičům a rozšířit tak sociální síť navigace.

5. Upozornění na úseky bez zimní údržby

V zimním období vás navigace nyní upozorní na úseky cest bez zimní údržby, abyste se jim mohli vyhnout a bezpečněji cestovat. Někdy vás totiž může až zarazit při cestě do horských oblastí úsek bez údržby. To znamená, že zde můžete čekat vrstvu klouzavého sněhu na vozovce spolu s námrazou. Takovým úsekům je lepší se vyhnout.

6. Lepší vizualizace terénu

Aktualizace také zlepšuje vizualizaci skal, vrstevnic a dalších terénních útvarů, což vám pomůže lépe se orientovat, zejména při turistice v horách. Všichni uživatelé se dozajista nevyznají v turistických mapách a vrstevnicích, a tak lepší vizualizace je určitě vhodná pro pochopení terénu a celé plánované cesty.

7. Jasnější navigace v kruhových objezdech

Nová funkce vám ukáže přesněji výjezd z kruhových objezdů, což vám usnadní navigaci. I dříve ukazovala tato aplikace, kterým výjezdem z kruhového objezdu musíte vyjet. Nicméně samotný pokyn: „Nyní opustťe kruhový objezd!“ mohla přicházet s malým zpožděním a vy jste tak opustili kruhový objezd pozdě nebo jinou odbočkou. Nyní by měla mít aplikace takovou technologii, která umožní reagovat prakticky v reálném čase.

8. Sdílení polohy při navigaci

Tato funkce umožňuje sdílet svou polohu s ostatními, což se může hodit při plánování setkání nebo cestování ve skupině. Osobně jsem tuto funkci velice postrádal, protože jen těžko někomu popisujete polohu v případě, že jste uprostřed lesa bez orientačních bodů. Nyní můžete polohu sdílet jen jediným kliknutím.

Závěr

S novými funkcemi a vylepšeními se aplikace Mapy.cz stává ještě užitečnějším pomocníkem při každodenní navigaci i při objevování nových míst. Stačí si aktualizovat aplikaci a využívat všechny novinky, které vám nabízí. Je jisté, že všechny tyto novinky jsou užitečné a najdou si své spokojené uživatele.

Zdroj: Mapy.cz