Design

Realme se snaží vybočit z řady moderních telefonů. Ty většinou vypadají zcela stejně. Jediné, čím se liší je vzhled fotomodulu. Dobrým příkladem může být třeba iPhone. Realme jde z tohoto pohledu trochu proti proudu, protože se snaží působit stylově a elegantně. Nesnaží se ale toho docílit pomocí tupých hran a nudných materiálů.

Místo nějaké matné oceli zvolil Realme raději veganskou kůži, která skutečně dodá elegantní ráz. Navíc nezanechává žádné otisky ani šmouhy. Na designu tohoto modelu pracoval fransouzský luxusní výrobce hodinek Ollivier Savéo, který spolupracoval s prestižními značkami jako Rolex, Breitling a další. Zadní panel v modré barvě vypadá skvěle.

Na přední straně má telefon tenké a rovnoměrné rámečky, které působí elegantně. Displej a zadní panel mají zakřivení, což dává dojem štíhlosti (8.75mm). Celkově se Realme 12 Pro 5G pohodlně drží. Telefon má také odolnost IP65.

Specifikace

Realme 12 Pro je vybaven procesorem Snapdragon 6 Gen 1 s grafickým čipem Adreno 710, 8 GB operační paměti a úložištěm 256 GB. Telefon nabízí i dynamickou paměť RAM, která může přidat až 8 GB VRAM z interního úložiště. Bohužel, úložiště není rozšiřitelné. Telefon disponuje USB Type-C portem, duálním reproduktorem, a podporuje duální 5G SIM. Co se týče konektivity, má Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6 dual-band, a podporu pro všechny hlavní GPS satelity.

Realme 12 Pro běží na Android 14 s nadstavbou Realme UI 5.0, která přináší plynulé uživatelské rozhraní, i když je lehce zatížená předinstalovaným softwarem. Telefon má výhody jako File Dock, Smart image matting a Phonelink. Realme slibuje 2 roky softwarových a 3 roky bezpečnostních aktualizací.

Výkon

Snapdragon 6 Gen 1 je dostatečný pro každodenní úkoly a i pro hraní her. Prostě normální mobilní telefon na normální používání. Nejde rozhodně o žádný hyper mobilní telefon pro herní účely. Realme 12 Pro se zaměřuje spíše na fotoaparát a design. Při testování v běžných úkolech jsem nezaznamenal žádnou větší odezvu či prodlevu.

Displej

Realme 12 Pro má zakřivený 6,7palcový AMOLED displej s rozlišením Full HD+, 120Hz obnovovací frekvencí, 240Hz dotykovým vzorkováním a maximálním jasem 800 nitů. Displej nabízí živé barvy, dostatečný jas i čitelnost na přímém slunci. Realme přidal možnost volby mezi Vivid, Natural, Cinematic a Brilliant režimy, a také umožňuje manuální nastavení teploty barev. O1 Video Colour Boost engine konvertuje SDR na HDR, ale podporuje pouze určité aplikace.

Zvuk

Realme 12 Pro disponuje duálním reproduktorovým systémem, který poskytuje dostatečně hlasitý zvuk s trochou basů a dobrou separací. Kvalita zvuku během hovorů je také dobrá, a reproduktor v sluchátku je dostatečně hlasitý. Musím uznat, že během poslechu filmů, hudby či hraní her byl rozdíl kvalitní hudby naprosto znatelný.

Výdrž

S baterií o kapacitě 5000 mAh a 67W rychlým nabíjením je výdrž baterie Realme 12 Pro velmi dobrá. Telefon bez problémů vydrží celý den s náročným používáním, a to včetně her, sledování videí a dalších aktivit. Nabíjení na plnou kapacitu trvá přibližně 43 minut, což odpovídá tvrzení společnosti Realme.

Kamera

Hlavním lákadlem Realme 12 Pro jsou nové kamery. Trojitý zadní fotoaparát zahrnuje 50MP hlavní senzor Sony IMX 882 s OIS, 32MP teleobjektiv s 2x optickým zoomem a 8MP ultrawide senzor. Interface fotoaparátu je standardní, nabízí několik režimů a volbu mezi různými zoom úrovněmi. Fotografie z hlavního senzoru jsou kvalitní za denního světla, 2x optický zoom funguje dobře. V některých případech mohou barvy být více syté či saturované. Fotografie s 4x zoomem jsou méně detailní.

V noci, kvalita snímků klesá, ale s dostatkem světla se hlavní senzor stále chová dobře. Portrétní fotografie ve slabém osvětlení mohou mít problémy s detekcí okrajů, ale v dostatečném světle jsou uspokojivé. Selfie fotoaparát s rozlišením 16MP poskytuje dobré výsledky, a to zejména za denního světla. Video záznam může být v rozlišení 4K při 30fps s OIS stabilizací. Výsledky videa bych hodnotil spíše jako lepší průměr.

Závěr

Realme 12 Pro 5G přináší do nabídky zajímavý mix designu, výkonu, a fotoaparátu. Nabízí unikátní vzhled s veganským koženým povrchem, kvalitní displejem s vysokou obnovovací frekvencí, dostatečným výkonem pro většinu úkolů a solidní baterii s rychlým nabíjením. Fotoaparát se vyznačuje kvalitními výsledky za dobrých světelných podmínek. Přestože by se dale něco vylepšit, Realme 12 Pro je atraktivní volbou pro uživatele, kteří hledají styl a slušný výkon ve střední třídě cenového spektra.

Děkujeme společnosti Realme za půjčení modelu Realme 12 Pro.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Realme