Foto: Pixabay

Dobývání vesmíru je výzva, která se prohnala celou druhou polovinou minulého století. V současné době to již není boj Sovětského svazu a Spojených států amerických, ale spíše současných miliardářů Elona Muska, Jeffa Bezose a Richarda Bransona. Současnou otázkou je, jak co nejrychleji a nejefektivněji dostat lidstvo na Mars.

V souvislosti s tím se rozběhlo několik projektů po celém světě, která mají nějak připravit budoucí kosmonauty na případné problémy, které by mohly nastat. Americká kosmická agentura NASA kupříkladu spustí projekt, v rámci kterého bude posádka dobrovolníků celý rok žít v simulovaném prostředí marsovské základny.

Pro tuto základnu hledá NASA celkem čtyři dobrovolníky, kteří by celý rok žili v tzv. „Duně Alfa“ postavené pomocí 3D tiskárny v budově Johnsonova vesmírného střediska v Houstonu. Duna Alfa má rozlohu 1700 metrů čtverečních a uvnitř jsou dokonale simulovány podmínky pro pobyt stejné, jakým budou muset čelit skuteční astronauti během svých misí na Mars.

V rámci tohoto projektu dojde třeba k poruchám v komunikaci se Zemí, omezením množství potravin a k dalším nepředvídatelným situacím. Dohromady proběhne tento projekt třikrát s tím, že první posádka přijde do svého nového domova již příští rok na podzim.

Veškerá potrava bude připravená podobně jako ta dodávaná astronautům na ISS s tím rozdílem, že se předpokládá, že si první obyvatelé Marsu budou muset i něco vypěstovat. Z toho důvodu budu dobrovolníci nuceni zkusit farmaření na Marsu. NASA však není zdaleka jediná, která se chystá vyslat lidskou posádku na Mars. Další zemí je Čína. Stále však zbývá odpovědět na několik otázek a vyřešit mnoho problémů, např. jak získat podpovrchovou vodu, jak zajistit elektřinu, jak vygenerovat kyslík a jak z hornin na Marsu vytvořit beton pro tvorbu dalších budov.

Zdroj: CT24.ceskatelevize.cz (odkaz)