Foto: Pixabay

Dne 16.října 2014 otřásla naší zemí mohutná série explozí v dosud utajovaném muničním skladu ve Vrběticích. V tomto skladu měla armáda ukrytou munici pro své zahraniční mise a mimo jiné i pro případ napadení státu. O tomto skladu nevěděli ani obyvatelé Vrbětic. Příčina či pachatel byly dlouhá léta neznámí.

Dnes v podvečer však oznámil premiér Andrej Babiš (ANO) v mimořádné vstupu, že česká zpravodajská služba (BIS) potvrdila nalezení pachatele. Má jim být Ruská federace, resp. důstojníci ruské tajné služby GRU. Následně na to se prý potvrdila i další ruská protistátní činnost na našem území.

"V pátek večer jsme byli s vicepremiérem Hamáčkem jednoznačně informováni o závažných skutečnostech týkajících se bezpečnosti naší země. Dnes jsme informovali pana prezidenta Zemana o tomto případu a navrhovaném postupu a prezident nám vyjádřil absolutní podporu. Na základě jednoznačných důkazů získaných vyšetřováním bezpečnostních složek musím konstatovat, že existuje důvodné podezření o zapojení důstojníků ruské zpravodajské služby GRÚ, jednotky 29155, do výbuchu muničních skladů v areálu Vrbětice v roce 2014."

V návaznosti na to oznámil ministr zahraničních věcí, Jan Hamáček, že tuto skutečnost oznámil ruskému velvyslanci a také mu oznámil, že všichni ruští diplomaté, kteří jsou příslušníci ruských tajných služeb budou bez milosti vyhoštěni z naší republiky. Podle Hamáčka jde o 18 osob. Hamáček dále přiznal, že jeho kontroverzní plánovaný let do Ruska ohledně vakcín Sputnik se měl pravděpodobně týkat i této záležitosti. Otázkou na závěr zůstává, proč chce Ruská federace oslabit naši schopnost bránit se v případě napadení státu.

Policie ČR také v sobotu večer zveřejnila pátrání po ruských agentech – Alexandru Petrovi a Ruslanu Bošírovi, kteří mají být podle Britských tajných služeb také příslušníky Ruské tajné služby a zároveň se měli dopustit otravy ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery. Stejní dva agenti pak mají stát i za útokem na muniční sklad ve Vrběticích. Oba agenti pak ještě téhož roku, co odstřelili muniční sklad, dostali od Putina medaili pro hrdiny Ruské federace.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz), SeznamZprávy (odkaz)