Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

NASA plánuje, že v roce 2024 započne s výstavbou nové orbitální lunární stanice Gateway, což je v podstatě obdoba Mezinárodní vesmírné stanice, akorát nebude na oběžné dráze kolem Země, ale na oběžné dráze kolem Měsíce. První zakázku v hodnotě 7 miliard korun na vynesení základních dvou modulů nové stanice získala společnost Elona Muska, SpaceX.

SpaceX tak dostalo na starosti jednu z nejdůležitějších misí v historii a chystá se při ni využít svou kosmickou loď Falcon Heavy, která má být alternativou k raketě SLS od NASA. V tuto chvíli nemá Falcon Heavy příliš velkou historii. V podstatě má za sebou jen dva komerční lety z roku 2019 a jeden testovací, při kterém byl do vesmíru vypuštěn Tesla Roadster.

Na vynesení velkých modulů do vesmíru se však Falcon Heavy jeví jako jedna z několika mála možných voleb, protože moduly budoucí vesmírné stanice jsou skutečně masivní a velice těžké. Jsou zkrátka uzpůsobeny k tomu, aby v nich mohla žít lidská posádka. Navíc tyto moduly nejsou rozebíratelné a musí být vyneseny vkuse. Podle dosavadních plánů NASA by měly oba moduly být dokonce spojeny ještě na Zemi a do vesmíru vyneseny již spojené v jeden celek.

Mělo by se jednat o moduly PPE a HALO. Právě tyto dva moduly pak budou stěžejní základnou pro celou orbitální stanici. PPE se postará o pohon stanice, výrobu elektřiny a zajištění komunikace, kdežto HALO bude čistě obytný modul, který umožní dokování kosmické lodi Orion stejně jako připojení i dalších kosmický lodí či dalších modulů.

Pokud se v plánech NASA nic nezmění, měla by mise odstartovat v květnu v roce 2024. Je však možné, že plánovaný start bude odložen vzhledem k tomu, že závisí nejen na počasí, ale také na spolupráci NASA a SpaceX stejně jako na výrobci jednotlivých modulů, Northrop Grumman a Maxar Technologies. Z celou misí může také zamíchat současný americký prezident Biden, který není příliš velkým příznivcem podobných experimentů.

Zdroj: TechCrunch.com (odkaz)