Zdroj: Pixabay (odkaz)

Během nedávné konferenci o umělé inteligenci byl prezident Ruské Federace dotázán, zda se obává možnosti vzpoury strojů tak, jak jsme to mohli vidět v mnoha sci-fi příbězích nebo v RUR od Karla Čapka. Tuto konferenci odvysílala 4.prosince ruská televize Rossija 24.

Vladimír Putin pak doslova pronesl: „Panují obavy, že by mohly ovládat lidi, ale budou to lidé, kdo bude ovládat tyto stroje. Musíme vybudovat systém vztahů tak, aby nám průlomové technologie pomohly dosáhnout našich národních cílů, transformovat Rusko a posílit jeho postavení ve světě.“ Dle jeho názoru jde hlavně o to, jak bude člověk přistupovat k nejnovějším technologiím v době nadcházející digitální transformace.

Zdroj: Pixabay (odkaz)

Naopak by sám uvítal kdyby v Rusku byla hromadně zavedena umělá inteligence pro analýzu velkých dat, to by mohlo v konečném důsledku urychlit mnoho procesů. Tomuto druhu problému lidstvo ještě nečelilo. Doposud totiž lidé ovládali stroje, které jen plnily jejich příkazy. Umělá inteligence má i vyšší míru autonomie a riziko je právě v tom, jak se rozhodne a jako míru autonomie ji člověk udělí.

Mimo umělé inteligence chce Putin do řad policejních ozbrojenců zapojit více robotů, kteří by pomáhaly rozhánět demonstrace. Výhodou robotů je, že nemají cit, takže když by nějaká roztomilá demonstrantka dala robotovi kůži, zkrátka by ji dle pokynu odstrčil a nenechal by se obměkčit.

Důležité je, aby to v Rusku nedopadlo jako v Číně, kde se umělá inteligence používá k rozeznávání obličejů na demonstracích a své občany umožňuje neustále sledovat a započítává každému jednotlivci jeho sociální kredit. A tou asi největší výhodou je, že ani roboti ani umělá inteligence nikdy nezaloží odbory a nebude požadovat vyšší mzdu.

Zdroj: Fontantka.ru (odkaz)