Zdroj: Pixabay

V poslední době se mluví neustále jen o Elonu Muskovi a jeho snaze vymyslet plně autonomní elektromobil. Nyní se však rozhodlo MIT zavést plně autonomní přepravu i do jiných forem přepravy. Během posledních pěti let pracovala laboratoř informatiky a umělé inteligence MIT (CSAIL) ve spoulpráci s laboratoří Sensitable City Lab na flotile vlastních autonomních lodí, které mají být rozmístěny v okolí Amsterdamu.

V minulém roce nám MIT představilo plující flotilu v podobě uspořádané řady, která může být použita pro nejrůznější účely. Nyní představuje Roboat II., která oproti první verzi dokáže přepravovat až dva cestující. Loď je poměrně malá a dva metry dlouhá, takže je naprosto ideální pro přepravu cestujících v Holandských kanálech.Pixab

Díky tomu, že je Roboat II vybavena hned čtyřmi vrtulemi může se pohybovat jakýmkoliv směrem a mimo jiné je vybavena spousty senzory a systémem LiDAR GPS. I přes to, že jedna loď může vypadat jako malá, má schopnost sestavit se spolu s dalšími loděmi do větší sestavy, kterým velí jedna hlavní loď.

MIT provádělo například i test, kdy vypustila Roboat II. do Amsterdamu a nechala ho přes tři hodiny volně plavat s tím, že poté se vrátil na původní místo s odchylkou pouhou 17 cm. MIT navíc přislíbilo, že do budoucna bude ještě pracovat na vylepšování algoritmu stejně jako na schopnosti identifikovat jednotlivé objekty. Další verze této autonomní lodi by pak měla pojmout až šest cestujících. O tom, kdy má v plánu představit tuto verzi se však nikdo z MIT ani nezmínil.

Zdroj: Engadget.com