Zdroj: Pixabay

Nová mobilní síť 5G je perspektivní a rychlou sítí, která měla být původně i u nás, konkrétně pak na určitých místech v Praze. Vodafone však nově oznámil, že od října bude provozovat 5G nejen v Praze, ale také v Brně a dalších třech městech vybraných Ministerstvem průmyslu, konkrétně pak Karlovy Vary, Ústí nad Labem a Jeseník.

K této sítí se může připojit každý, kdo má nejnovější mobilní telefon podporující 5G. Ostatní mobilní telefony budou dále pracovat ve standardní LTE. Jako bonus chce Vodafone využít technologie Dynamic Spectrum Sharing (DSS), které by mělo dynamicky sdílet frekvence podle toho, jak a kde jsou aktuálně potřeba.

„Signál 5G budeme v následujících měsících rozšiřovat i do dalších oblastí. (...) Chceme dál stavět kapacitní a odolné sítě, na které se čeští spotřebitelé, firmy i stát mohou spolehnout. Skutečně masivní a celostátní rozšíření 5G s potřebnou kapacitou se ale neobejde bez kmitočtů, které by měla nabídnout chystaná aukce.“

Pozadu nezůstávají ani další mobilní operátoři. Kupříkladu O2 již od 1. července provozuje úspěšně 5G v Praze a Kolíně a T-Mobile zase nasadil 5G v ostravském kampusu VŠB. Jednotlivé kmitočty na provoz 5G sítě pak mohou mobilní operátoři získat v aukci kmitočtů vyhlášenou Českým telekomunikačním úřadem.

"Primárně jde o dva hlavní rozpory s platnými pravidly. Za prvé s pravidly pro poskytování státní pomoci a za druhé s pravidly regulačního rámce EU pro elektronické komunikace (telekomunikace). Proto jsme se obrátili na soudy a brzy se obrátíme i na Evropskou komisi."

Podmínky této aukce se však nikomu příliš nezamlouvají. O2 se tak rozhodlo podat stížnost přímo k Evropské komisi. Další dva operátoři, T-Mobile a Vodafone, zažalovali Český telekomunikační úřad u Městského soudu v Praze. Problém podle operátorů jsou diskriminační podmínky a malý maximální příděl frekvencí v pásmu 3,4 až 3,6 GHz, důsledkem čehož by zde nemohla být poskytována gigabitová rychlost, ačkoliv ji Vodafone již delší dobu reklamuje.

Zdroj1: Novinky.cz

Zdroj2: Novinky.cz