Foto: Pixabay

Podle současných zákonodárců nejen u nás, ale prakticky v celém světě je jedinou cestou z pandemie být naočkovaný. Bohužel se pojem naočkovaný v očích veřejnosti i zákonodárců poněkud zkreslený. Nejde totiž o stoprocentní ochranu proti onemocnění COVID-19, ale jde o snížení pravděpodobnosti těžkého průběhu.

Současná legislativa však nahlíží na očkované lidi jako na bezinfekční. To se nám může v budoucnosti poněkud vymstít. Na tuto problematiku upozornil i známý lékař Roman Šmucler a zároveň dodal, že očkovaní lidé budou v budoucím období největšími přenašeči tohoto onemocnění.

Uvedl i pro XTV příklad: „Jako tradičně při chřipce to nejvíce budou roznášet ti očkovaní. Když máte klasickou chřipku a dostane ji nějaká babička, tak jí to skřípne a zůstane v posteli. A když máte nějakého silného chlapa, sportovce, tak ten, když dostane ten chřipkový virus, tak ráno dvakrát zasmrká, řekne si, že má strašně důležité schůzky a běhá po Praze a roznáší to, až se z toho kouří. To jsou ti takzvaní superspreaders, tedy člověk, který má silnou imunitu a vlastně to onemocnění přechází. A ti očkovaní dneska říkají, já můžu dělat cokoliv, protože jsem očkovaný a nemůžu to přenášet, takže vesele běhají a už ani neřeší, jestli se potkávají s očkovanou nebo neočkovanou babičkou, klidně zajdou do nemocnice a nedělají taková bezpečnostní opatření, jako by dělali jindy.“

Důležité je podotknout, že Roman Šmucler výslovně uvedl, že nechce dávat vinu očkovaným, že by roznášeli virus úmyslně. Jde prostě jen o to, že s lehčím průběhem nemusejí očkovaní ani poznat, že COVID-19 mají. Proto je zapotřebí, aby i očkovaní lidé přizpůsobili své chování a předpokládali, že by i oni mohli virus roznášet. Zároveň je důležité uvádět vždy pravdivé údaje o jednotlivých vakcínách, tzn. jak jejich pozitiva, tak jejich negativa.

Zdroj: XTV.cz (odkaz)