Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Pokud na své cestě narazíte na schody, tak si vezmete koloběžku do ruky. V minulosti jsme již testovali dvě koloběžky, ale teď přichází na řadu třetí. Jde o Xiaomi Electric Scooter 4 Pro EU 2.gen. Oproti předchozím koloběžkám má tato několik vylepšení. Například zde nalezneme výkon až 700 W nebo „blinkry“. Každopádně více se dozvíme v následující recenzi.

Vzhled

Asi nikoho nepřekvapí, že tato koloběžka je vyvedená v černé barvě. Celkově působí na první pohled mohutně a robustně. To považuji za výhodu i nevýhodu zároveň. Při jízdě máte větší stabilitu, ale samozřejmě je koloběžka díky tomu trochu těžší. Celá koloběžka je pak v různých odstínech matné šedi s červenými doplňky, což k sobě docela dobře ladí.

Xiaomi Mi Scooter 4 Pro přináší moderní a elegantní design, který reflektuje pozornost k detailům. Její konstrukce ze slitiny leteckého hliníku kombinuje odolnost s lehkostí, což z něj činí esteticky příjemný, ale zároveň praktický dopravní prostředek. Diskrétní, ale elegantní design s čistými liniemi dodává koloběžce sofistikovaný vzhled, který se hodí jak do městského prostředí, tak do venkovských oblastí.

Koloběžka se dá složit díky pár pohybům. Na řidítkách máte velký displej, který vás informuje o standardních věcech, jako rychlost nebo stav baterky. U pravé ruky je pak ovládání rychlosti. U levé ruky zase máme ovládání „blinkrů“. Koloběžka je vybavená i předním a zadním světlem. Nalezneme zde i praktický a hlasitý zvonek.

Technické parametry

Jak již bylo řečeno, tak výkon této koloběžky je 700 W. To je upřímně opravdu hodně. Nejvíce je to znát, když jedete do kopce. Při jízdě do kopce se totiž „nezadýchává“. Zvládne jet až do dvaceti stupňového kopce. Jsou zde tři jízdní profily, a to na rychlost 6 km/h, 20 km/h a 25 km/h.

Uváděný maximální dojezd je 55 km, ale to samozřejmě závisí na tom, jakým terénem jezdíte. Jestliže jezdíte kopcovitým terénem, tak bude dojezd výrazně menší. Tato koloběžka je navíc vybavena širší nástupnou plošinou, takže je zde dostatečný prostor pro nohy.

Vývojáři mysleli i na bezpečnost, a proto zařadili kombinaci klasické dvojité kotoučové brzdy a regenerativního brzdového systému E-ABS. Brzdění je stkutečně příjemné a v reálném čase. Je zde navíc i rekuperace brzdné energie, což funguje podobně jako dynamo na kole. Jsou zde také deseti palcové bezdušové samotěsnící pneumatiky DuraGel, které dokáží absorbovat menší smyk nebo nerovnosti.

Kvalita jízdy

Díky bytelné konstrukci je kvalita jízdy asi největší předností. Koloběžka disponuje širokou nástupní platformou, takže se vám tam vejdou obě nohy. Navíc je dostatečně vysoká, takže se nemusíte hrbit. Jízdy je plynulá a kvalitní s možností jízdy do mírných kopců. Brzdění je díky E-ABS bez sekání a v reálném čase. Za mě je jízda nejsilnější doménou koloběžky Xiaomi.

Využití

Tuto kapitolu jsem zařadil jen pro vaši inspiraci. Elektro koloběžky používám již delší dobu. Používám je třeba při cestě na menší nákup, do práce nebo do města. Velkou výhodou je, když jedu do většího města, nechám auto zaparkované zadarmo na předměstí a na koloběžce si dojedu, kam potřebuji.

Závěrečné hodnocení

Koloběžka Xiaomi Electric Scooter 4 Pro EU je skvělá elektrická koloběžka, která kombinuje špičkový výkon s elegantním designem a praktickými funkcemi. Její technické parametry, kvalita jízdy a využití ji činí ideální volbou pro každodenní městskou dopravu nebo pro zábavné výlety. Pokud hledáte spolehlivý a moderní způsob dopravy, Xiaomi Mi Scooter 4 Pro je skvělou volbou. Nakonec samozřejmě musím zmínit i ekologickou a ekonomickou stránku věci. Pohonné hmoty jsou čím dal dražší, takže jízda koloběžkou vychází levněji než popojíždění v dopravní zácpě. Za sebe ji mohu určitě doporučit.

Děkujeme společnosti Xiaomi za poskytnutí koloběžky Xiaomi Electric Scooter 4 Pro EU.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Xiaomi