Foto: Freepik

Vyšetřování se zaměří na to, jak Meta posuzuje a reaguje na rizika spojená s používáním jejich platforem. Komise má obavy, že návrhy těchto platforem mohou zneužívat nezkušenost a zranitelnost nezletilých, což může vést k návykovému chování a zhoršení fyzického a duševního zdraví dětí. Zároveň bude prověřeno, jak Meta chrání práva nezletilých uživatelů.

Další součástí šetření bude zjištění, zda Meta efektivně brání přístupu nezletilých k nevhodnému obsahu, má funkční nástroje pro ověřování věku a poskytuje nezletilým uživatelům jednoduché a silné nástroje pro ochranu soukromí, včetně výchozích nastavení.

Foto: Freepik

Zákon o digitálních službách stanovuje normy pro velké online platformy a vyhledávače s více než 45 miliony uživateli měsíčně v EU, jako je Meta. Tyto společnosti musí být transparentní ohledně reklamních rozhodnutí a moderování obsahu, sdílet své údaje s Evropskou komisí a analyzovat rizika spojená s jejich systémy, včetně násilí na základě pohlaví, duševního zdraví a ochrany nezletilých.

Meta na toto vyšetřování reagovala zdůrazněním funkcí, jako je rodičovský dohled, tichý režim a automatické omezení obsahu pro teenagery. Mluvčí Meta uvedl: „Chceme zajistit, aby mladí lidé měli bezpečné online zážitky přiměřené jejich věku. Vyvinuli jsme více než 50 nástrojů a politik zaměřených na jejich ochranu během posledních deseti let. Těšíme se na spolupráci s Evropskou komisí a sdílení našich snah v této oblasti.“

Přesto Meta opakovaně čelí kritice za nedostatečnou ochranu mladých uživatelů. Mezi závažné incidenty patří například algoritmus Instagramu, který doporučuje obsah s tématikou sexuálního zneužívání dětí, a obvinění, že platformy Meta jsou navrženy tak, aby byly návykové a šířily psychicky škodlivý obsah, jako je propagace poruch příjmu potravy a tělesné dysmorfie.

Kromě toho Meta dlouhodobě slouží jako zdroj dezinformací pro uživatele všech věkových skupin. Evropská komise již zahájila vyšetřování kvůli klamavé reklamě, přístupu k datům pro výzkumné účely a nedostatku efektivních nástrojů pro monitorování voleb v reálném čase před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu. Meta také oznámila uzavření CrowdTangle, nástroje pro sledování šíření dezinformací na Facebooku a Instagramu, k srpnu tohoto roku.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)