Foto: Freepik

Například při vyhledávání adresy nebo podniku v Googlu uživatelé nyní nemohou jednoduše přejít na Mapy Google, což vyvolalo vlnu nevole na sociálních sítích. DMA zakazuje firmám jako Google upřednostňovat své vlastní služby ve výsledcích vyhledávání bez souhlasu. Nicméně tento problém lze snadno vyřešit přímo v prohlížeči.

Evropské nařízení o digitálních trzích (Digital Markets Act) nabralo platnost od 7. března a mělo za cíl omezit monopolní postavení velkých technologických společností a zlepšit konkurenceschopnost menších firem na internetu. Přestože toto nařízení má pozitivní dopady na konkurenční prostředí a svobodu volby pro uživatele, vedlo k neočekávaným problémům ve fungování některých služeb.

Foto: Freepik

Uživatelé byli zkrátka zvyklí, že si například ve výsledcích vyhledávání kliknou přímo na odkaz na Google Mapy. To již primárně není možní. Tento zákaz totiž ovlivnil propojení mezi vyhledávačem Google a Mapami Google a také další služby jako je srovnávač zboží nebo vyhledávač letenek. Tento problém se týká nejen zemí EU.

Řešením tohoto problému je jednoduchý trik, který uživatelé mohou provést přímo ve svém účtu Google. Stačí povolit sdílení dat napříč službami Google a propojení mezi vyhledáváním a Mapami se obnoví. Tento postup může být proveden přímo v nastavení účtu Google a umožňuje uživatelům vrátit si zpět funkce, které kvůli DMA ztratili.

Společnost Google není jediná, která musela v důsledku DMA provést změny. Dalšími společnostmi, které musela zásadně změnit systém svého fungování jsou i například Apple, Amazon, TikTok, Facebook nebo Instagram. Jak již bylo řečeno výše, tak uživatelé mají větší možnost kontroly nad svými daty, ale někdy to může uživatele nepříjemně zaskočit.

Zdroj: CNN.iprima.cz (odkaz)