Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Je to právě tato flexibilita, která stojí za myšlenkou mít slušný, dobře vybavený přenosný projektor tak atraktivní. Mezi přední značky v oblasti projektorů pak rozhodně patří i Viewsonic. Právě od ViewSonicu máme dnes k dispozici projektor k testování. Jde o model ViewSonic M2E.

Design a specifikace projektoru ViewSonic M2E

ViewSonic M2E je do jisté míry nástupcem mnohem menšího, přenosnějšího a cenově dostupnějšího ViewSonic M1. Nicméně, se jedná spíše domácí projektor s určitou flexibilitou. Nicméně projektor je lehký a mobilní, takže pokud ho chcete vzít někam s sebou, nic vám v tom nebrání.

Na přední straně je systém reproduktorů Harman Kardon se dvěma reproduktory o celkovém výkonu 6 W. Nachází se vedle čočky. Na pravé straně jsou zase ventilační otvory projektoru. Na zadní straně je pouze jedno tlačítko pro napájení, spolu s audio výstupním 3,5mm konektorem, jedním portem HDMI 2.0, jedním portem USB typu C, jedním portem USB typu A, slotem pro microSD kartu a konektorem pro připojení k napájecímu adaptéru.

Spodní strana ViewSonic M2E má nastavitelnou nožičku, která umožňuje nastavit projektor do požadovaného úhlu. Tato nožička se pohybuje volně pro přesné nastavení a je dostatečně pevná, aby se zafixovala na místě. Při nastavení konkrétního úhlu tak není problém s tím, že by byl projektor nějak volný. Na spodní straně je také závitový otvor, který umožňuje upevnění projektoru na stativ, pokud si to přejete.

Tento přenosný projektor ViewSonic M2E je možné ho napájet i z powerbanky. Jinými slovy není nutné mít připojený tento projektor přímo do sítě. Tato powerbanka musí ale mít výkon 45 W a musí podporovat tzv. Power Delivery. To můžete využít například v místech, kde není zcela dostupná zásuvka.

Port USB typu C může být projektorem použit k příjmu audiovizuálního signálu z kompatibilních zařízení, kromě napájení. Součástí balení je také dálkový ovladač, čtyři různé adaptéry pro použití s napájecím adaptérem (pro různé standardy zástrček různých zemí) a obal na přenos projektoru. Jde o praktickou taštičku s možností zavěšení za rameno.

Čočka na ViewSonic M2E má fixní polohu, takže velikost projekce závisí na vzdálenosti mezi projektorem a plátnem nebo zdí. Projektor je uveden s možností projekce až do velikosti 100 palců, s rozsahem vzdálenosti od 0,65 m (24palcová projekce) do 2,68 m (100palcová projekce). ViewSonic M2E má rozlišení Full HD (rozlišení 1920×1080 pixelů) díky technologii LED, s jasem 1000 lumenů a životností lampy až 30 000 hodin.

Připojení a funkce projektoru ViewSonic M2E

Hlavní připojení k ViewSonic M2E probíhá přes jeho porty a vstupy; HDMI a USB typu C pokrývají většinu moderních zdrojových zařízení, jako jsou streamovací zařízení, notebooky a herní konzole, zatímco USB a microSD vám umožňují používat tradiční úložiště.

Je zde také Bluetooth pro bezdrátové audio připojení k sluchátkům nebo reproduktorům a Wi-Fi pro umožnění určitého samostatného použití, pomocí aplikací a zrcadlení obrazovky. Projektor je kompatibilní s AirPlay pro zrcadlení obrazovky ze zařízení Apple a také pracuje s aplikací pro umožnění zrcadlení ze zařízení s Androidem.

ViewSonic M2E má vlastní operační systém založený na Androidu s vlastní uživatelským rozhraním, které lze ovládat pomocí dodaného dálkového ovladače. Můžete použít připojení Wi-Fi 2,4 GHz ke stahování a instalaci aplikací z obchodu s aplikacemi, ale většina těchto aplikací je navržena pro použití s dotykovými obrazovkami a jsou obtížně ovladatelné pomocí dálkového ovladače projektoru.

Jsou zde také podrobná nastavení pro projektor, včetně manuální kalibrace a nastavení zaostření, a prohlížeč souborů pro přístup k obsahu úložišťových médií. Docela užitečné je, že samotný projektor má 16GB vestavěného úložiště, z něhož je asi 10GB přístupných uživateli. Existuje nativní podpora pro média až do rozlišení 4K, ale projektor sám toto rozlišení sníží na Full HD pro projekci.

Jako u většiny přenosných nebo polopřenosných projektorů má ViewSonic M2E automatickou zaostřovací funkci a automatickou korekci svislých úhlů pro snadné nastavení projekce, a obě fungovaly dobře na krátké nebo střední vzdálenosti. Na dlouhé vzdálenosti (blízko maximálně doporučené vzdálenosti projektoru) jsem však zažil mírné problémy se zaostřením, ale bylo možné je opravit díky manuální kalibraci.

I když je optický zoom fixní, má ViewSonic M2E digitální zoom v rozmezí od 0,8X do 1X, který lze použít k snížení velikosti projekce o něco málo. To může být užitečné, když se snažíte skloubit projekci na plátno nebo stěnu, kdy není možné měnit vzdálenost projektoru.

Výkon projektoru ViewSonic M2E

Formát a funkce ViewSonic M2E mu dávají velkou flexibilitu a jeho používání je velmi snadné, ale fixní zoomová čočka znamená, že pozice projektoru je klíčem k zajištění dobrého výkonu. Při testování jsme zjistil, že nejlepší a nejkvalitnější obraz je v momentě, kdy je projektor blíže k plátnu či stěně.

Většinu této recenze jsem měl projektor nastavený k promítání na bílou stěnu zhruba 1m vzdálenou. Sledoval jsem několik videí z USB disku, občas zrcadlil obrazovku svého smartphonu a také sledoval několik videí na YouTube pomocí aplikace ve vlastním operačním systému projektoru.

Na vzdálenostech kolem 1m nebo trochu více byla velikost projekce kolem 40 palců, což bylo dostačující pro většinu situací, kde jsem ho používal. Nativní uživatelské rozhraní projektoru bylo skutečně užitečné pouze k nastavení parametrů nebo k přístupu k externím zdrojovým zařízením nebo úložným médiím.

Na vzdálenostech a velikostech projekce, které jsem použil s ViewSonic M2E, jsem zjistil, že obraz je ostrý a poměrně detailní ve správném nastavení. Při sledování vizuálně úžasného filmu, jako je Avatar, se mi docela líbilo, jak byl obraz detailní, když byl promítán na matně bílou zeď.

Velké velikosti projekce samozřejmě výrazně ovlivnily ostrost, ale ViewSonic M2E si vedl dobře na rozumných vzdálenostech, což z něj činí dobrou náhradu za 43palcovou TV nebo displej. Projektory potřebují tmavou místnost, aby fungovaly nejlépe, a zhasnutí všech světel a sledování v noci samozřejmě vytváří nejlepší zážitek. Nicméně díky dobré svítivosti je obraz velice jasný i za bílého dne.

Zvuk

Kvalita zvuku na ViewSonic M2E je velmi dobrá, díky 6W reproduktorovému systému Harman Kardon zabudovanému do projektoru. Hlasitost zde byla spíše průměrná, ale to jsem vyřešil připojením externího reproduktoru. Zvuk si samozřejmě můžete nastavit na řeč, na filmy, atd.

Verdikt

Projektory jsou obvykle drahé a nedostupné, což ale neplatí o tomto modelu, který si vede v poměru cena a výkon skutečně dobře. Projektor M2E je impozantní zařízení. Má spoustu možností připojení, dobrý video a audio výkon a schopnost projekce až do velikosti 100 palců, což z něj činí velmi solidního kandidáta na váš přenosný projektor.

Zdá se to být i dobrý kandidát v případě, že chcete ušetřit prostor v bytě a pořídíte si místo televize projektor. Je to dobře vybavený a pohodlný projektor pro zábavu, hry, a dokonce i práci, pokud potřebujete předvést prezentaci. S ohledem na cenovou hladinu, ve které se prodává, zde není příliš mnoho věcí, které bych mu vytknul. Je to malé, praktické zařízení, které navíc může pracovat i bez přítomnosti elektrické zásuvky. Za sebe ho tak mohu doporučit.

Děkujeme společnosti ViewSonic za zapůjčení projektoru ViewSonic M2E.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností ViewSonic