Foto: Freepik

Technologický průlom: mozek na čipu

Výzkumníci z Tianjinské univerzity, jednoho z hlavních institutů stojících za tímto průlomovým výzkumem, tvrdí, že tento systém je prvním open-source projektem svého druhu na světě. Jádrem této technologie je in-vitro kultivovaný mozkový organoid, který je tvořen kmenovými buňkami. Tento organoid je následně propojen s elektrodovým čipem, čímž vzniká základ pro mozek na čipu.

Potenciál výpočtů podobných mozku

Podle výzkumníků může tento nový design vést k vývoji výpočtů, které se budou chovat podobně jako lidský mozek. Výzkumníci pracují na trénování robota, aby mohl vykonávat různé úkoly pomocí svého mozku z kmenových buněk. Tímto způsobem mohou vědci zkoumat nové možnosti v oblasti rozhraní mozek-počítač (BCI).

Jedním z nejznámějších příkladů BCI je Neuralink, který získal širokou pozornost díky podpoře od Elona Muska a schopnosti být implantován přímo do mozku. Avšak čínští vědci jdou ještě dál – místo implantace do lidského mozku využívají mozek z kmenových buněk k řízení robota. Tento přístup rozšiřuje možnosti BCI a přináší nové perspektivy pro výzkum a vývoj hybridní lidské a robotické inteligence.

Foto: Freepik

Trénink a aplikace

Vědci trénují mozek kmenových buněk, aby zvládal různé úkoly, jako je zvedání a přemisťování předmětů. Tímto způsobem chtějí ukázat, že mozek na čipu může efektivně ovládat robotické části. Tento výzkum by mohl vést k pokročilejším aplikacím v oblasti robotiky a umělé inteligence.

Tianjinská univerzita sdílela fotografie robota, který má na hlavě orgán podobný mozku. Tento vizuální prvek je však pouze dekorativní – skutečný mozek, který robota ovládá, je skrytý uvnitř. Přesto tato technologie představuje vzrušující příslib pro budoucnost. Pokud bude tento robot tak schopný, jak vědci předpovídají, mohli bychom v příštích letech vidět významný pokrok v oblasti robotiky poháněné BCI.

Závěr

Čínští vědci s tímto projektem posunuli hranice toho, co je možné v oblasti umělé inteligence a robotiky. Robot s mozkem z lidských kmenových buněk představuje revoluční technologický průlom, který může mít dalekosáhlé důsledky pro budoucnost výpočetní techniky a interakce mezi člověkem a strojem. S napětím budeme sledovat, jaké další kroky v této oblasti vědci podniknou a jaké nové možnosti tato technologie přinese.

Zdroj: BGR.com (odkaz)