Foto: Freepik

Pracovník robotické společnosti, ve věku přes 40 let, byl zrovna u kontroly robota, který měl problémy se senzory, což způsobilo dvoudenní zpoždění výroby. Robot byl navržen pro manipulaci s krabicemi plnými paprik a jejich ukládání na palety. Během kontroly však robotický stroj nečekaně chytil pracovníka, přitlačil ho k dopravnímu pásu a způsobil mu vážná zranění obličeje a hrudníku. Muž byl okamžitě převezen do nemocnice, kde bohužel svým zraněním podlehl.

Případ vyvolal vlnu diskuzí o bezpečnosti robotických zařízení. Vedení firmy Donggoseong Export Agricultural Complex, kde k nehodě došlo, nyní volá po zavedení přesnějších a bezpečnějších systémů, které by podobným tragédiím předcházely.

Tento incident však není ojedinělý. V květnu loňského roku došlo k dalšímu vážnému zranění v jihokorejské továrně na automobilové součástky, kdy robot způsobil padesátiletému pracovníkovi vážné zranění, přičemž muž měl štěstí a přežil.

Foto: Freepik

Tragické události tohoto druhu znovu otevírají otázku bezpečnosti při používání průmyslových robotů. Již před více než 80 lety formuloval Isaac Asimov své tři zákony robotiky, z nichž první zákon stanovuje, že robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby mu bylo ublíženo. Ačkoliv se tyto principy vztahují spíše na pokročilé roboty, základní bezpečnostní opatření by měla být implementována i u jednodušších zařízení.

Moderní technologie a roboti s sebou přinášejí mnoho výhod, ale také rizika, pokud nejsou správně navrženy nebo udržovány. Nezbytné je také adekvátní školení pracovníků, kteří s nimi přicházejí do styku.

Výzkumy na toto téma provádí i technologický gigant Amazon, který ve svých skladech hojně využívá robotiku. Společnost nedávno pověřila Massachusettský technologický institut, aby provedl výzkum zaměřený na bezpečnou a efektivní spolupráci lidí a robotů.

Incident v Jižní Koreji tak podtrhuje důležitost neustálého zlepšování bezpečnostních standardů a systémů při využívání robotických technologií, aby se zabránilo dalším tragédiím.

Zdroj: DigitalTrends.com (odkaz)