Foto: Freepik

Design, který bere dech

Když jsem poprvé otevřel krabici, už první pohled na notebook mi vyrazil dech. Lenovo Legion 9i vyniká svým celokovovým tělem z kombinace hliníku a uhlíkových vláken. Design notebooku je nejen esteticky dokonalý, ale také funkční. Díky použití uhlíkových vláken je notebook lehký, ale zároveň velmi odolný. To je něco, co oceníte nejen při každodenním používání, ale i při častém přenášení. A ten povrch! Matná černá barva s jemným RGB podsvícením dává notebooku futuristický vzhled, který je prostě nádherný. Každý detail, od logo Lenovo až po klávesnici, je precizně zpracovaný a vypadá fantasticky.

Jedním z aspektů, který mě na tomto notebooku opravdu nadchl, je unikátní konstrukce z lisovaných uhlíkových vláken. Každý kus je originál, což notebooku dodává jedinečný vzhled. A to RGB podsvícení! Mám rád, když si můžu přizpůsobit podsvícení podle nálady nebo aktuální hry, a tady mi Lenovo dává neuvěřitelně široké možnosti nastavení, od jednotlivých kláves až po podsvícení zadní a přední hrany notebooku. Při večerním hraní to vytváří úžasnou atmosféru, která mě vtáhne ještě hlouběji do hry.

Displej, který vás vtáhne do každé scény

Jedním z hlavních důvodů, proč jsem se rozhodl pro Lenovo Legion 9i, byl jeho displej. Mám rád hry, které jsou vizuálně úchvatné, a proto je pro mě kvalitní obraz klíčový. Tento notebook má 16palcový MiniLED displej s rozlišením 3,2K, a musím říct, že obraz je naprosto ohromující. Když jsem poprvé spustil hru s HDR podporou, doslova jsem zíral na obrazovku. Jas dosahující až 1200 nitů je tak silný, že i při jasném slunečním světle na obrazovce vidím všechny detaily. Ale co je ještě důležitější, barvy jsou neuvěřitelně živé a realistické. 100% pokrytí gamutů DCI-P3 a AdobeRGB se opravdu projevuje. Všechny ty jemné odstíny a přechody jsou vykreslené s takovou přesností, že mám pocit, jako bych se díval na opravdový svět.

Hraní na tomto displeji je naprostý zážitek. Když jsem hrál hry jako Assassin’s Creed Valhalla nebo Cyberpunk 2077, měl jsem pocit, jako bych byl součástí toho světa. Každý detail, od jemného světla svíček v temné místnosti až po ostré kontury moderních budov ve futuristickém městě, byl vykreslený s naprostou precizností. Navíc obnovovací frekvence 165 Hz a odezva 3 ms zajišťují, že i ty nejrychlejší akce probíhají naprosto plynule. Při hraní her, kde záleží na každém milisekundě, to oceníte.

Výkon bez kompromisů

Samozřejmě, design a displej jsou důležité, ale to hlavní, co mě na Lenovo Legion 9i uchvátilo, je jeho výkon. Mám rád hry na nejvyšší detaily a potřeboval jsem stroj, který to zvládne bez problémů. S grafickou kartou Nvidia GeForce RTX 4080 a procesorem Intel Core i9 13980HX jsem si mohl být jistý, že tento notebook zvládne jakoukoli hru, kterou na něj hodím.

Při hraní například Red Dead Redemption 2 nebo Battlefield 2042 jsem byl nadšený z toho, jak plynule a rychle všechno běží. Ani při maximálním nastavení detailů jsem nezaznamenal žádné zpomalení nebo trhání. A to ani když jsem měl současně spuštěné další náročné aplikace. Díky 32 GB RAM DDR5 paměti mohu mít otevřených několik programů najednou, a přesto všechno běží hladce. Když jsem například editoval video v Adobe Premiere, zatímco jsem měl spuštěnou náročnou hru, notebook to zvládal bez sebemenších problémů.

Dalším skvělým prvkem je úložná kapacita. S 1TB SSD diskem mám dostatek místa na všechny své hry, aplikace i multimédia. A díky PCIe NVMe rozhraní je rychlost čtení a zápisu dat naprosto blesková. Když potřebuji rychle načíst hru nebo zkopírovat velký soubor, všechno probíhá během okamžiku.

Chlazení na špičkové úrovni

Výkon takového kalibru si samozřejmě žádá odpovídající chlazení. A tady Lenovo Legion 9i exceluje. Hybridní chlazení Coldfront Liquid je naprosto fenomenální. Jedná se o kombinaci vodního chlazení s třemi ventilátory a širokými heatpipes, které zajišťují, že notebook zůstává chladný i při těch nejdelších a nejnáročnějších herních seancích. Je to první notebook na světě, který tento systém chlazení využívá, a musím říct, že funguje na jedničku.

Během intenzivního hraní jsem nikdy nezaznamenal přehřívání. I když notebook běží na plný výkon, teploty jsou udržovány na přijatelných hodnotách, a to bez toho, aby ventilátory byly příliš hlučné. Chlazení je navíc inteligentní, což znamená, že vodní pumpa a ventilátory se automaticky zapnou, když senzory detekují vyšší teploty. To znamená, že i při nejvyšším zatížení zůstává notebook tichý, což je pro mě velké plus, protože nesnáším, když ventilátory příliš hlučí.

Klávesnice a ovládání

Klávesnice tohoto notebooku je další aspekt, který mě mile překvapil. Jsem hráč, který tráví hodně času u her, a proto je pro mě klíčové, aby klávesnice byla pohodlná a přesná. Klávesnice Lenovo Legion 9i splňuje oba tyto požadavky na výbornou. S vysokým 1,5mm zdvihem a 100% anti-ghostingem je psaní i hraní na této klávesnici velmi pohodlné. Každý stisk klávesy je jasně cítit a nikdy se mi nestalo, že by klávesnice neodpovídala na mé příkazy.

RGB podsvícení jednotlivých kláves je třešničkou na dortu. Můžu si nastavit barvy podle svého gusta a vytvářet různé světelné efekty. V balení jsem také našel několik keramických kláves, které si mohu vyměnit za standardní, což mi umožňuje ještě více personalizovat klávesnici podle svých potřeb. Tento detail je skvělý pro hráče, kteří chtějí mít plnou kontrolu nad svým herním zařízením.

Umělá inteligence a optimalizace

Lenovo Legion 9i není jen o surovém výkonu a krásném designu. Je vybaven také pokročilou umělou inteligencí, která dokáže optimalizovat výkon notebooku v reálném čase. Čip AI LA2 sleduje desítky různých dat a dynamicky upravuje výkon tak, aby se notebook přizpůsobil aktuální situaci. Ať už hraju náročnou hru, upravuji video, nebo jen surfuji po internetu, notebook vždy nabízí ten nejlepší možný výkon.

Tato umělá inteligence mi také pomáhá prodloužit výdrž baterie, což je při mobilním hraní klíčové. Notebook inteligentně volí napájecí schémata podle toho, co zrovna dělám, a tím šetří energii. Díky tomu mohu notebook používat i delší dobu bez nutnosti být neustále připojen k nabíječce.

Konektivita a rozšíření

Co se týče konektivity, Lenovo Legion 9i je vybaven vším, co bych mohl potřebovat. Má dostatek portů, včetně Thunderbolt 4, HDMI a několika USB-C a USB-A portů. To znamená, že mohu snadno připojit své externí zařízení, jako jsou myš, klávesnice, monitor nebo externí disk, aniž bych musel řešit nedostatek portů.

Navíc notebook podporuje WiFi 6E, což zajišťuje stabilní a rychlé bezdrátové připojení. Ať už streamuji hru, nebo stahuji velké soubory, vždy mám k dispozici vysokou rychlost a stabilitu připojení. Bluetooth 5.1 je další skvělá funkce, která mi umožňuje snadno připojit sluchátka nebo další zařízení bez nutnosti kabelů.

Baterie a nabíjení

Výdrž baterie je dalším důležitým aspektem. Notebook je vybaven baterií s kapacitou 99,99 Wh, což je maximum, které je možné legálně přepravovat v letadle. To znamená, že i při intenzivním používání, jako je hraní her nebo práce s náročnými aplikacemi, mohu notebook používat několik hodin bez potřeby nabíječky. Když už potřebuji dobít, 330W nabíječka zajišťuje rychlé nabíjení, což je obrovské plus, pokud jste často na cestách a nemáte čas čekat na plné nabití baterie.

Závěrečné dojmy

Lenovo Legion 9i 16IRX8 Carbon Black je pro mě naprostým splněným snem. Tento notebook nabízí vše, co jsem kdy od herního zařízení požadoval – výkonný hardware, nádherný displej, špičkové chlazení, elegantní design a inteligentní funkce, které zvyšují pohodlí při používání. Je to notebook, který nejen skvěle vypadá, ale také exceluje ve všech praktických aspektech.

Pro každého, kdo hledá výkonný herní notebook, který zvládne ty nejnáročnější úkoly a přitom nabízí skvělý uživatelský zážitek, je Lenovo Legion 9i jasnou volbou. Každý den, kdy tento notebook používám, mě utvrzuje v tom, že jsem udělal správné rozhodnutí. Je to investice, která se mi mnohonásobně vrací v podobě nezapomenutelných herních zážitků a pohodlné práce. Lenovo Legion 9i je více než jen notebook – je to můj nový herní společník.

Děkujeme společnosti Lenovo za zapůjčení notebooku Lenovo Legion 9.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Lenovo