Foto: Gamebot.cz, autor: Lukáš Erlebach

DDR4 vs DDR5: Rozdíly

Fyzicky jsou moduly DDR5 RAM identické s těmi DDR4. To není překvapení, protože na rozdíl od přechodu z DDR3 na DDR4, DDR5 nepřináší nový počet pinů. Oba standardy mají 288 pinů, ale DDR5 má mírně odlišné piny. Hlavní rozdíl spočívá v architektonickém návrhu. DDR4 má jeden 64bitový kanál, zatímco DDR5 má dva nezávislé 32bitové kanály a zdvojnásobenou délku shluku z 8 na 16 bajtů.

Šířka pásma a kapacita

DDR5 má větší šířku pásma, což je důležité s ohledem na nové procesory s velkým počtem jader. Je specifikován větší rozsah rychlostí než DDR4. DDR5 umožňuje hustší paměťové moduly s vyšší kapacitou. Zatímco DDR4 měl vrchol na 16Gb čipech, DDR5 umožňuje až 64Gb čipy, s možností dosáhnout až 128GB paměti na modul.

Provozní napětí

Provozní napětí je jedním z klíčových parametrů, které ovlivňují výkon a energetickou efektivitu paměťových modulů DDR4 a DDR5. Porovnání provozního napětí obou standardů může poskytnout hlubší porozumění jejich vlastnostem a přínosům.

Provozní napětí DDR4

Provozní napětí paměťových modulů DDR4 se obvykle pohybuje kolem 1,2 voltu. Tato hodnota byla standardizována a je běžně používána v řadě DDR4 modulů na trhu. Při této úrovni napětí DDR4 poskytuje stabilní provoz a dobrý výkon pro různé aplikace.

Je však důležité poznamenat, že provozní napětí DDR4 není pevně stanoveno a může se lišit v závislosti na konkrétním modulu a jeho nastavení. Některé přetaktované nebo výkonnější moduly DDR4 mohou vyžadovat vyšší provozní napětí pro dosažení požadovaného výkonu.

Provozní napětí DDR5

DDR5 přináší inovace v oblasti provozního napětí, které přispívají k jeho energetické efektivitě. Provozní napětí DDR5 je obecně nižší než u DDR4 a obvykle se pohybuje kolem 1,1 voltu. Tato nižší hodnota napětí umožňuje snížení spotřeby energie a zlepšení celkové energetické efektivity systému.

Navíc, podobně jako u DDR4, i provozní napětí DDR5 může být variabilní v závislosti na konkrétním modulu a jeho nastavení. Některé vysoce výkonné moduly DDR5, které jsou navrženy pro extrémní výkon, mohou vyžadovat vyšší provozní napětí pro dosažení maximálních výsledků.

Kompatibilita

Kompatibilita je jedním z klíčových faktorů, které mohou ovlivnit rozhodnutí mezi DDR4 a DDR5. Zatímco DDR4 má výhodu širší kompatibility s různými procesory a základními deskami, DDR5 je spojen s novějšími technologiemi a vyžaduje specifickou infrastrukturu.

FunkceDDR4 RAMDDR5 RAM
Rychlost paměti1600 MHz – 3200 MHz4800 MHz – 6400 MHz
Die Density16Gb SDP -> 64GB DIMM64Gb SDP -> 256GB DIMM
Napětí1,2 V1,1 V
Řízení spotřebyNa základní desceNa DIMM PMIC

Kompatibilita DDR4

DDR4 má vynikající kompatibilitu s řadou procesorů a základních desek. Procesory Intel 13. a 14. generace, stejně jako mnoho modelů AMD Ryzen 5000, podporují DDR4. To znamená, že pokud již máte počítač s procesorem těchto generací, můžete snadno upgradovat paměťové moduly na DDR4 bez nutnosti měnit základní desku.

Zároveň je DDR4 také vhodný pro ty, kteří provádějí upgrade starších počítačů. Mnoho základních desek starších generací podporuje DDR4, což umožňuje uživatelům modernizovat své systémy bez potřeby zcela nového hardwaru.

Kompatibilita DDR5

DDR5 je novější technologií, která je spojena s nejnovějšími procesory Intel 13. a 14. generace a s nejnovějšími procesory AMD Ryzen 7000. Pokud plánujete stavět nový počítač s těmito procesory, DDR5 je pravděpodobně lepší volbou, protože nabízí výhody výkonu a efektivity.

Je však důležité si uvědomit, že ne všechny základní desky jsou kompatibilní s DDR5. Základní desky navržené pro DDR4 nemusí podporovat DDR5 a naopak. To znamená, že při výběru DDR5 musíte zajistit, že základní deska, kterou si vyberete, je kompatibilní s tímto standardem paměti.

Rozhodování mezi DDR4 a DDR5 kompatibilitou

Při rozhodování mezi DDR4 a DDR5 kompatibilitou je důležité zvážit nejen aktuální hardware, který vlastníte, ale také plánovaný upgrade. Pokud již máte procesor a základní desku kompatibilní s DDR4, a neplánujete na nějakou dobu upgradovat, DDR4 může být pro vás lepší volbou.

Na druhou stranu, pokud plánujete stavět nový počítač s nejnovějšími procesory Intel nebo AMD, DDR5 je budoucností a může nabídnout lepší výkon a efektivitu. V tomto případě je však důležité si být vědom kompatibilitních omezení a zkontrolovat, zda zvolená základní deska podporuje DDR5.

Kterou RAM si vybrat?

Pokud máte omezený rozpočet a neplánujete hraní s vysokým počtem snímků, DDR4 může být pro vás vhodnější volbou. Pro ty, kteří chtějí maximální výkon a mají dostatek prostředků, může být DDR5 lepší volbou, zejména pro hraní her s vysokou snímkovou frekvencí. Je důležité také zkontrolovat kompatibilitu s vaší základní deskou a procesorem, protože každý podporuje pouze jeden z těchto standardů.

Zdroj: XDA-developers.com (odkaz)