Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

Problém ale je, že fotky mají i 20 MB a pár minut videa v 4K má lehce 1 GB. Dokud si lidé mohli automaticky a neozeně zálohovat fotografie a videa na Google Fotkách, nikdo to neřešil. Google to ale před časem zrušil a každému dal jen 15 GB. Uživatelé si jednoduše zrušili zálohování a bylo po problému. To ale jen zdánlivě. Veškeré důležité soubory máte stále v mobilu. Pokud se mobil ztratí nebo rozbije, tak přijdete o vše.

Lidé prostě zapomínají na zálohování dat. To mne přivádí na myšlenku výhody externích disků. Při výběru dobrého exerního disku si ale musíte dát pozor na několik aspektů. Určitě je totiž dobré takový disk využít na více věcí, než jen zálohování. Řeč je konkrétně o hrách. Dříve byly hry až směšně malé.

Dneska mají hry desítky gigabajtů. Pokud tak máte notebook s kapacitou 250 GB, tak vám zhruba polovinu zabere oeprační systém se softwarem. Na hru vám zbude jen 100 GB, což vydá jen na jednu jedinou hru. Když máte externí disk, můžete těch her mít vícero. Zde pak hraje velkou roli i rychlost.

Napsal mi jeden čtenář, který se dotazoval proč se mu hra seká, když má počítač za 50 000 Kč. Zjistili jsme, že ji má na externím HDD disku, a proto se načítá pomalu. Zde je pak jedno, jakou máte sestavu. Je proto nezbytné mít tento disk rychlý. Dva základní parametry pro výběr disku jsou tak rychlost a kapacita. Proto jsem také rád, že se mi dostal do rukou externí disk ADATA SE920 SSD 2TB USB4, který je prvním externím diskem s USB4 a integrovaným ventilátorem.

VZHLED

Externí disk ADATA SE920 SSD 2TB USB4 přichází v elegantní černé barvě s kompaktními rozměry 15,9 × 64,2 × 105 mm (vך×h) a váhou 181,52 g. Jeho konstrukce naznačuje robustnost a schopnost odolávat otřesům a vibracím, což je významná vlastnost pro přenosné disky.

Hned na první pohled vás zaujmou dvě věc, a to kvalita zpracování a použíté prémiové materiály a tou druhou věcí je ventilátor. Ten jsem si představoval spíše jako malý větráček, který bývá třeba na procesoru. Vývojáři to ale vymysleli chytře a použili jen jakýsi kryt rozdělený na dvě části s tím, že ho můžete zavřít či pootevřít.

Každopádně je celý disk relativně malý a lehký. Až mne to skutečně překvapilo, protože jsem čekal váhu alespoň 500 g vzhledem k tomu, že obsahuje větráček. Naštěstí jsem se mýlil. Není tak sebemenší problém vzít disk s sebou kamkoliv bude potřeba, třeba do práce či do školy.

https://youtu.be/olmavu9H2rs

VÝKON

Hlavním lákadlem tohoto disku je jeho schopnost pracovat s rozhraním USB4, což z něj činí první SSD svého druhu. Kompatibilita s USB 3.2, USB 2.0 a Thunderbolt 3 a 4 zvyšuje jeho univerzálnost. S přenosovými rychlostmi až 3800 MB/s při čtení a 3700 MB/s při zápisu patří mezi špičkové zařízení na trhu. Výkon je klíčovým aspektem každého úložného zařízení, a ADATA SE920 SSD 2TB USB4 se může pochlubit řadou vlastností, které z něj činí vynikající volbu pro uživatele, kteří vyžadují rychlost a efektivitu.

PŘENOSOVÉ RYCHLOSTI

S přenosovými rychlostmi až 3800 MB/s při sekvenčním čtení a 3700 MB/s při sekvenčním zápisu patří SE920 mezi špičková externí SSD zařízení na trhu. Tyto rychlosti zaručují nejen rychlé načítání a ukládání souborů, ale také efektivní manipulaci s velkými multimediálními soubory nebo náročnými aplikacemi. S takovými přenosovými rychlostmi již není problém kopírovat ani filmy ve vysokém rozlišení 4K. Video záznam o velikosti 10 GB tak můžete zkopírovat za tři sekundy.

USB 4 poprvé v akci

USB4 představuje nejnovější generaci standardu Universal Serial Bus (USB), která přináší řadu vylepšení ve srovnání s předchozími verzemi. ADATA SE920 SSD 2TB USB4 je prvním externím SSD, který využívá tohoto pokročilého standardu. Zde jsou klíčové body, které definují USB4:

  1. Vysoké přenosové rychlosti: Jedním z hlavních lákadel USB4 je schopnost dosahovat extrémně vysokých přenosových rychlostí dat. ADATA SE920 s USB4 umožňuje přenosové rychlosti až 3800 MB/s při sekvenčním čtení a 3700 MB/s při sekvenčním zápisu. To znamená, že uživatelé mohou rychle přenášet velká množství dat bez ztráty výkonu.
  2. Univerzální kompatibilita: USB4 je zpětně kompatibilní s předchozími verzemi USB, což znamená, že může pracovat se zařízeními používajícími USB 3.2, USB 2.0 a dokonce i s Thunderbolt 3 a 4. Tato univerzální kompatibilita umožňuje uživatelům snadné propojení různých zařízení bez omezení standardů.
  3. USB-C konektor: USB4 využívá USB-C konektor, který je oboustranný, což znamená, že je možné zařízení připojit oběma směry. To zvyšuje pohodlí a flexibilitu při používání, protože uživatelé nemusí řešit, jakým směrem je konektor zasunut.
  4. Široká aplikace: Díky vysokým přenosovým rychlostem a kompatibilitě se staršími standardy se USB4 stává ideální volbou pro širokou škálu zařízení, od externích úložišť po monitory a dokovací stanice. V případě ADATA SE920 SSD 2TB USB4 to umožňuje využít plný potenciál výkonu externího SSD.
  5. Budoucnost: USB4 je navržen s ohledem na budoucnost a nabízí dostatečnou šířku pásma a flexibilitu pro podporu stále se vyvíjejících technologií a zařízení.

CHLAZENÍ

Jednou z výjimečných vlastností tohoto disku je implementace aktivního chlazení, které by mělo zajistit udržení teplot na přijatelné úrovni. Náš tepelný test ukazuje, že i při maximálním zatížení je nárůst teploty minimální, což naznačuje efektivní chlazení a ventilaci.

ZÁVĚR

ADATA SE920 SSD 2TB USB4 je výkonné a spolehlivé externí úložiště s moderním designem a inovativními prvky. Jeho schopnost pracovat s rozhraním USB4 a kompatibilita s dalšími standardy ho činí atraktivní volbou pro uživatele hledající výkon a flexibilitu. Tento disk nabízí skvělý přístup vývojářů, jak zakomponovat chlazení a omezit zbytečné přehřívání. Mimo to má nadprůměrnou kapacitu. Závěr je tedy ten, že se jedná o prémiový externí disk, který rozhodně není tuctový a je to špička ve své kategorii. Na disku jsem během testování nenašel nic, co by se mu dalo vytknout, a proto nezbývá, než ho upřímně doporučit jako pro práci z domova, pro studium, pro zálohování dat či jako úložiště pro hraní náročných her.

Děkujeme společnosti ADATA za zapůjčení ADATA SE920 SSD 2TB USB4.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností ADATA