Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Úvod

Huawei již léta vydává působivá sluchátka a jejich nejnovější přírůstek, Huawei FreeBuds 6i, je střední třídou mezi bezdrátovými sluchátky. Používám tato sluchátka více než dva týdny a musím říct, že jsou opravdu dobrá. Huawei FreeBuds 6i jsou v podstatě všechno, co budete potřebovat v oblasti zvuku, pokud nejste příliš nároční na kvalitu zvuku. Samozřejmě, že se na vše podíváme postupně, od designu přes zvukovou kvalitu až po další aspekty. Je tu toho hodně, o čem mluvit, tak pojďme na to.

Huawei FreeBuds 6i: Hardware / Design

Huawei FreeBuds 6i jsou dostupné ve třech barevných variantách: černá, fialová a bílá. Měl jsem možnost vyzkoušet bílý model. Všechny varianty jsou vyrobeny z plastu, ale ne všechny mají stejný povrch. Bílý model, který jsem používal, má lesklý plastový povrch, což není můj oblíbený materiál, ale díky bílé barvě se na něm neprojevují otisky prstů. Věřím, že ostatní dvě barevné varianty mají matný povrch, alespoň co se týče pouzdra.

Nabíjecí pouzdro je malé, což je skvělé

Navzdory lesklému plastu je kvalita zpracování opravdu dobrá. Pouzdro nepůsobí levně a ani sluchátka sama o sobě. Víčko je dobře vyrobené, nic nevrže a vše působí solidně. Pouzdro má na vnější straně LED indikátor, který signalizuje úroveň nabití sluchátek i samotného pouzdra. Tento indikátor ukazuje úroveň sluchátek, když jsou uvnitř, a úroveň pouzdra, když jsou sluchátka venku. Pouzdro slouží nejen jako obal, ale také jako nabíječka. Je velmi malé, což je skvělé, a je menší než pouzdro pro vlajkový model Huawei FreeBuds Pro 3.

Nabíjení přes Type-C port

Pouzdro má na spodní straně Type-C port pro nabíjení. Nepodporuje bezdrátové nabíjení, což je třeba mít na paměti. Má tvar oblázku, což se mi velmi líbí, stejně jako jeho velikost. Sluchátka sama o sobě jsou menší než FreeBuds 5i, výrazně menší, pokud jde o délku stopky. To je skvělé. Mají dotykovou plochu na straně pro ovládání hudby a ta funguje skvěle, ale o tom později. Dostanete také několik různých velikostí silikonových špiček, pokud by vám ty předinstalované nevyhovovaly. Můžete je také kombinovat podle potřeby.

Lehká váha

Sluchátka i pouzdro jsou velmi lehká. Každé sluchátko váží 0,3 gramů, zatímco pouzdro váží 1 gram. Pouzdro měří 48,2 x 61,8 x 27 mm a každé sluchátko měří 31,4 x 21,3 x 23,7 mm. Celkově je kvalita zpracování opravdu dobrá, není na co si stěžovat.

Huawei FreeBuds 6i: Zvuk a kvalita hovoru

Huawei FreeBuds 6i jsou vybavena 11mm čtyřmagnetickým dynamickým měničem. Mají frekvenční rozsah od 14 Hz do 40 Hz. Specifikace nejsou špatné a zvuk je celkově dobrý, ale… není skvělý. Jinými slovy, dostanete to, za co platíte, ale neočekávejte, že budou konkurovat prémiovým modelům, jako jsou například Huawei FreeBuds Pro 3.

Přehrávání hudby

Zvuk můžete vylepšit pomocí aplikace AI Life, která nabízí různé zvukové profily, ale rozdíl není výrazný. Obecně bych konstatoval, že zvuk je zde uspokojivý. Nejde o extrémně výrazné basy či vokály, ale o dobrý průměrný poslech.

Skvělé potlačení hluku

Huawei FreeBuds 6i jsou skvělé pro poslech podcastů, ale nejsou nejlepší volbou pro hudbu. Pokud je srovnáte s sluchátky ve stejné cenové kategorii, stanou se pro poslech hudby přijatelnější. Nicméně, pokud nejste příliš vybíraví ohledně zvuku a nejste zvyklí na prémiový zvukový zážitek, budou vám vyhovovat.

Kde opravdu vynikají, je aktivní potlačení hluku (ANC). Tato sluchátka mohou dynamicky zvýšit potlačení hluku podle prostředí, ve kterém se nacházíte. Dělají fantastickou práci i v hlučných kavárnách nebo na rušných silnicích. Upřímně, byl jsem v tomto ohledu překvapen. Dělají lepší práci v oblasti ANC než některá mnohem dražší sluchátka, která jsem používal.

Hovory

Co se týče telefonních hovorů, i zde tato sluchátka excelují. Huawei FreeBuds 6i mají trojitý mikrofon. Dokáží odstranit hluk v pozadí a zaměřit se na váš hlas díky AI, a to fungovalo opravdu dobře. Většina lidí, se kterými jsem mluvil, neměla žádné stížnosti na kvalitu hovoru. Fungují ještě lépe v tichém prostředí. Také jsem dobře slyšel lidi, se kterými jsem mluvil, a použil jsem ANC v hlučnějších prostředích, takže tam nebyl žádný problém.

Dotykové ovládání funguje perfektně

Každé ze dvou sluchátek má dotykovou plochu, která reaguje na dotyk. Takto můžete ovládat hudbu, která se přehrává na vašem telefonu. Ve výchozím nastavení můžete dvojitým klepnutím přehrát nebo pozastavit hudbu na obou sluchátkách. Trojitým klepnutím přepnete na další skladbu, opět na obou sluchátkách. Pokud podržíte prst, přepnete mezi režimy potlačení hluku. Můžete si vybrat mezi normálním, potlačením hluku a režimem vnímání. Přejetím po dotykových plochách upravujete hlasitost.

Je důležité poznamenat, že většinu těchto akcí můžete změnit v aplikaci AI Life. Můžete například nastavit levé sluchátko, aby se po trojitém klepnutí vrátilo zpět na skladbu, místo přepnutí na další. Co nemůžete změnit, jsou akce při podržení a přejetí, ty jsou pevně dané.

Dotyková plocha je velmi citlivá

Možná se ptáte, zda dotykové plochy fungují, jak mají. Odpověď je ano, velmi dobře. Jsou velmi citlivé, takže to není žádný problém. Vše, co potřebujete, je klepnout na horní část stopky sluchátka a dostanete požadovanou akci. To byl problém u některých modelů v minulosti, ale už to není. Podařilo se mi to správně každýkrát, což je skvělé. Takže zde žádné stížnosti.


Huawei FreeBuds 6i: Baterie

Každé z těchto dvou sluchátek má baterii o kapacitě 55 mAh. Nabíjecí pouzdro má baterii o kapacitě 5100 mAh. Z pouzdra můžete získat přibližně čtyři plná nabití, což není vůbec špatné. Co ale není nejlepší, je výdrž baterie samotných sluchátek. S dynamickým ANC jsem dosáhl 4 hodin výdrže. To není nejlepší. S vypnutým ANC můžete dosáhnout až 6 hodin. Reálně, pokud používáte ANC jen občas, můžete dosáhnout 5 hodin výdrže. V praxi to ale zas až tolik nevadí, protože ty sluchátka využívám třeba hodinu a pak je dám zpět do krabičky, kde se dobíjejí.

Huawei FreeBuds 6i: Software

Stojí za zmínku, že k používání těchto sluchátek nemusíte instalovat aplikaci Huawei. Doporučujeme ji však nainstalovat. Proč? Bez aplikace nemůžete přizpůsobit dotyková gesta ani nastavit zvukové režimy. Aplikace AI Life vám to umožní. Pokud používáte telefon jiný než Huawei, budete si muset stáhnout AppGallery z oficiálních stránek a poté aplikaci AI Life. Ta není dostupná v Google Play Store. Alternativně můžete aplikaci sideloadovat z APK repozitáře.

Huawei FreeBuds 6i: Závěr

Jedná se o dobrý přírůstek do rodiny Huawei, který svým tvarem je ještě více kulatější, než jeho předchůdce. Sluchátka Huawei FreeBuds 6i jsou elegantní sluchátka, která jsou lehká, malá, praktická a mají uspokojivý zvuk. Vítám i možnost dodatečných úprav v nastavení v přidružené aplikaci. Já osobně bych uvítal o trochu lepší basovou linku, ale to je asi jen věcí názoru. Za sebe je tak mohu doporučit.

Děkujeme společnosti Huawei za zapůjčení sluchátek Huawei Freebuds 6i.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Huawei