Foto: Freepik

Konec Modelu 3 Standard Range

Model 3 Standard Range byl dlouho nejoblíbenější variantou elektromobilu Tesla mezi zákazníky díky své dostupné ceně 38 990 dolarů. V této cenové hladině byl vůz nejlevnějším v celé nabídce Tesla. Nabízel pohon pouze na zadní kola a menší dojezd než dražší varianty, ale pro mnoho uživatelů, kteří chtěli elektromobil s přijatelnou cenou a dobrým výkonem, byl ideální volbou.

Podle webu Electrek, který sleduje novinky v oblasti elektromobility, Tesla tiše stáhla tento model ze své nabídky. Zákazníci v USA nyní nemají možnost objednat si variantu Standard Range prostřednictvím online konfigurátoru Tesla.

Tesla
Tesla

Foto: Freepik

Nová nejlevnější Tesla: Model 3 Long Range

Po odstranění nejlevnější verze se stal nejdostupnějším modelem Model 3 Long Range Rear-Wheel Drive s cenou 42 490 dolarů. Tento vůz má sice stále pohon pouze na zadní kola, ale disponuje větší baterií a tudíž i větším dojezdem na jedno nabití. Tento posun však znamená zvýšení ceny o více než 3 500 dolarů, což může některé zákazníky odradit.

Možné důvody změny

Jednou z hlavních teorií o důvodu stažení verze Standard Range je nárůst cel USA na bateriové články dovážené z Číny, které byly v tomto modelu používány. Americká vláda v posledních měsících zvyšovala cla na zboží dovážené z Číny, včetně baterií. To pro Teslu mohlo znamenat nárůst nákladů na výrobu této varianty, což by snížilo její ziskovost, nebo by vůz nemusel splňovat podmínky pro federální daňový kredit ve výši 7 500 dolarů, který je pro elektromobily klíčový.

Daňová úleva stále hraje roli

Přestože se cena zvýšila, zákazníci v USA stále mohou při koupi Modelu 3 Long Range Rear-Wheel Drive využít federální daňový kredit ve výši 7 500 dolarů, což by výslednou cenu snížilo na 34 990 dolarů. To je i nadále velmi atraktivní nabídka pro elektromobil této třídy, zejména s ohledem na jeho větší dojezd a technologické vychytávky, které Tesla nabízí.

Vývoj prodeje a výsledky Tesly

Změna v nabídce přišla ve stejnou dobu, kdy Tesla oznámila své čtvrtletní výsledky. Společnost během třetího čtvrtletí dodala 426 890 vozidel, což bylo mírně pod očekáváním trhu. Přesto je Tesla stále lídrem na trhu s elektromobily a pokračuje v inovacích.

Odstranění Modelu 3 Standard Range může být součástí širší strategie společnosti. Tesla se dlouhodobě snaží optimalizovat své výrobní procesy a minimalizovat závislost na externích dodavatelích, zejména z Číny. Zároveň se Tesla snaží udržet co nejvyšší ziskovost, což může vést k odstranění méně výdělečných modelů z nabídky.

Co to znamená pro zákazníky?

Pro zákazníky, kteří si přáli pořídit cenově dostupnou Teslu, tato změna znamená zvýšení ceny nejlevnějšího modelu. Přesto však Tesla zůstává jedním z nejvýhodnějších elektromobilů na trhu, zejména pokud vezmeme v úvahu možnost získání daňové úlevy. Zákazníci by měli pečlivě zvážit své potřeby, zejména co se týče dojezdu a dalších funkcí, které nová verze Modelu 3 nabízí.

Tesla bude pravděpodobně i nadále aktualizovat svou nabídku a reagovat na změny na trhu, ať už jde o změny v legislativě, cla nebo poptávku zákazníků. V tomto dynamickém prostředí zůstává Tesla jednou z nejvíce inovativních automobilových společností, která se snaží zůstat krok před konkurencí.

Zdroj: Mashable.com (odkaz)