Foto: Pixabay

Vláda současného amerického prezidenta, Joa Bidena, přišla s novou legislativou nazývanou Inflation Reduction Act (IRA), který má jediný cíl, a to zabránit či omezit stále narůstající inflaci tím, že vláda bude utrácet půjčené peníze. Jako vždy tento nový zákon vyvolal protichůdné reakce.

Konkrétně v automobilovém průmyslu by na základě nové platné legislativy Spojených států amerických měla být možnost zažádat o dotaci v podobě daňového kreditu pro vybrané elektromobily. Těmi mají být pouze ty, které byly vyrobeny spolu se svými bateriemi na území Spojených států amerických.

Foto: Pixabay

V praxi by tento zákon mohl velice pomoci Tesle Elona Muska. Tento krok však narušil diplomatické vztahy s Čínou, která je hlavním světovým producentem baterií i bateriových článků. Biden chce omezit expanzi Číny a začít si baterie vyrábět sám. Podle Čínských představitelů jde ale o porušení pravidel Světové obchodní organizace.

Pokud by Spojené státy americké nechtěli ustoupit ze svého stanoviska, hrozí i odvetné kroky ze strany Číny, které byly naznačeny. Mohou například také zavést pravidla, která by značně zkomplikovala život americkým automobilkám a nejvíce by to odnesla pravděpodobně Tesla. Tesla totiž převážnou část svých dílů dováží právě z Číny a na tamním trhu prodává zhruba půlku vyrobených aut. Pokud by Čína zašla do krajnosti, může zakázat prodej amerických elektromobilů v Číně, což by mělo na americké automobilky likvidační dopad, a to i na Teslu.

Autoforum.cz (odkaz)