Foto: Freepik

Zákonné povinnosti spojené s přezouváním pneumatik

Podle zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, je řidič povinen používat zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo pokud lze vzhledem k povětrnostním podmínkám očekávat, že takové situace mohou nastat. Toto pravidlo je definováno v § 40a, a ačkoli je většina motoristů zvyklá přezouvat své vozy právě na začátku listopadu, ve skutečnosti může být nutné mít zimní pneu nasazené už dříve.

Proč přezout dříve?

V horských oblastech nebo ve vyšších polohách mohou mrazíky a náledí začít již v říjnu, což znamená, že řidiči by měli být připraveni vyměnit letní pneumatiky za zimní ještě před zákonem stanoveným termínem. Pokud na takových silnicích nebude vůz vybaven zimními pneumatikami, hrozí nejen nebezpečí nehody, ale také pokuta ze strany policie.

Zimní pneumatiky
Zimní pneumatiky

Foto: Freepik

Jak bezpečně vyměnit pneumatiky: Podrobný návod

Přezutí pneumatik je klíčový krok pro bezpečnou jízdu v zimních měsících. Mnozí řidiči nechávají tuto práci na odbornících v servisech, avšak v případě potřeby či nouze je dobré vědět, jak pneumatiky správně vyměnit i sami. Zde je podrobný návod.

Krok 1: Příprava na výměnu

  1. Najděte vhodné místo pro výměnu
    Pokud nejste v autoservisu, najděte si rovné a stabilní místo, kde můžete vůz bezpečně zvednout. Zastavte auto a zatáhněte ruční brzdu. U manuálních převodovek zařaďte první rychlostní stupeň, u automatických parkovací režim.
  2. Připravte si nářadí
    Budete potřebovat zvedák (hever), klíč na matice kol, momentový klíč a samozřejmě náhradní zimní pneumatiky. Pokud máte k dispozici i gumové podložky pro kola, položte je pod kola, která zůstávají na zemi, abyste zvýšili stabilitu vozu.
  3. Zkontrolujte pneumatiky
    Před samotnou výměnou se ujistěte, že zimní pneumatiky jsou v dobrém stavu, mají dostatečný vzorek (minimálně 4 mm) a nejsou poškozené.

Krok 2: Zvednutí auta

  1. Uvolněte matice
    Ještě než zvednete auto, uvolněte matice kol pomocí klíče, ale úplně je neodstraňujte. Uvolňování matic, když je vůz na zemi, je snazší, protože se kolo nehýbe.
  2. Zvedněte auto
    Umístěte hever pod vůz podle návodu od výrobce a začněte pomalu zvedat auto tak, aby kolo, které chcete vyměnit, bylo několik centimetrů nad zemí. Dávejte pozor, abyste zvedák umístili na správné místo, jinak byste mohli poškodit podvozek.

Krok 3: Výměna pneumatiky

  1. Odstraňte matice
    Nyní, když je auto zvednuté, odstraňte úplně všechny matice a sundejte kolo.
  2. Nasaďte zimní pneumatiku
    Nasaďte zimní pneumatiku na náboj a ujistěte se, že otvory pro matice jsou správně zarovnané. Rukou utáhněte všechny matice, abyste předešli křížení závitů.
  3. Utáhněte matice
    Pomocí klíče na matice utáhněte matice do kříže, abyste zajistili rovnoměrné utažení. Není třeba utahovat příliš silně – hlavní utažení provedete později pomocí momentového klíče, až bude auto zase na zemi.

Krok 4: Dokončení

  1. Snižte auto
    Pomalu spusťte hever, dokud se pneumatika nedotkne země, a zkontrolujte, že auto stojí stabilně.
  2. Dotažení matic momentovým klíčem
    Nyní vezměte momentový klíč a utáhněte matice na správný moment (hodnoty najdete v manuálu vašeho vozu). Přílišné utažení může poškodit závity, zatímco nedostatečné utažení může být nebezpečné.
  3. Zkontrolujte tlak v pneumatikách
    Po výměně všech pneumatik nezapomeňte zkontrolovat, zda je v nich správný tlak. Nízký tlak může způsobit horší ovladatelnost a vyšší spotřebu paliva.

Proč je důležité používat zimní pneumatiky?

Zimní pneumatiky nejsou jen o zákonném nařízení, ale hlavně o bezpečnosti. Mají speciální směs gumy a hlubší vzorek, který je určený k zajištění optimální přilnavosti na sněhu, ledu i mokrých silnicích. Letní pneumatiky v zimních podmínkách výrazně ztrácí na účinnosti, což může vést k delší brzdné dráze a horší ovladatelnosti vozu. Zimní pneumatiky by měly mít minimální hloubku dezénu 4 mm, aby plně plnily svůj účel.

Možné pokuty za nevyhovující pneumatiky

Pokud nebudete mít v zimním období na svém voze zimní pneumatiky, riskujete pokutu ve výši až 2000 Kč na místě, nebo až 2500 Kč ve správním řízení. V případě, že způsobíte dopravní nehodu a nemáte správně přezuté pneumatiky, může vám pojišťovna krátit pojistné plnění, což znamená, že budete hradit část škody z vlastní kapsy. Problémy mohou nastat také v zahraničí, kde jsou pravidla pro zimní pneumatiky ještě přísnější – například v Rakousku hrozí pokuta až několik tisíc eur.

Kdy se objednat na výměnu?

Autoservisy a pneuservisy mají v období přezouvání pneumatik velký nápor. Doporučuje se proto objednat na výměnu pneumatik co nejdříve, ideálně již v průběhu října. Pokud se spoléháte na pneuservis, nenechávejte přezutí na poslední chvíli, protože čekací lhůty se mohou prodloužit až na několik týdnů.

Shrnutí

Výměna pneumatik na zimní je důležitá nejen kvůli zákonným povinnostem, ale především kvůli bezpečnosti na silnici. Řidiči by měli být připraveni na zimní podmínky i dříve než v listopadu, zejména pokud se pohybují ve vyšších polohách, kde může náledí přijít už v říjnu. Správně provedená výměna pneumatik není složitá, ale vyžaduje pozornost a dodržení základních pravidel. Pokud si nejste jisti, jak na to, je vždy lepší obrátit se na odborníky v pneuservisu. Nezapomínejte také na pravidelné kontroly tlaku a stavu pneumatik po celou zimní sezónu.