Foto: Pixabay

Kdy přezouvat zimní pneumatiky v roce 2022

Již několik let platí v České republice zákonná povinnost přezouvat na zimní pneumatiky. Zákon stanovuje tuto povinnost od 1. listopadu do 31. března. Toto období má však svá jistá specifika.

  • Řidič musí použít zimní pneumatiky, pokud je na vozovce sníh, led nebo námraza
  • Zimní pneumatiky musí bezpodmínečně být vždy na všech čtyřech kolech
  • Řidič musí použít zimní pneu i v případě, že lze led, sníh a námrazu očekávat

Zvláště v horských oblastech však řidiči přezouvají pneumatiky již v září nebo v říjnu a ponechávají je na svém vozidle až do dubna či května.

 

Foto: Pixabay

Mám pořídit nové nebo použité pneumatiky?

U nových pneumatik se setkáváme s hloubkou dezénu okolo 7-8 mm. Zákonem stanovená minimální hloubka dezénu jsou však 4 mm. S menší hloubkou česneku se nesmíte pustit na silnice, protože je to považováno za nebezpečné. Je však zapotřebí dávat pozor na stáří pneumatiky, protože i když máte dobrý dezén je zde stáří materiálu a má znatelně jiné jízdní vlastnosti.

Stáří pneumatiky si můžete ověřit přímo na plášti pneumatiky, kde je tzv. DOT číslo, které má až 12 znaků. Důležité pro vás jsou poslední čtyři číslice. Pokud by byly například 2522, znamená to, že pneu byla vyrobena v 25. týdnu roku 2022. Nedoporučuje se pak používat pneumatiky starší než 10 let. Již po pěti letech ale mění své jízdní vlastnosti.

Zdroj: Auto.cz (odkaz)