Foto: Freepik

PayPal Holdings Inc. zrealizoval svou první obchodní platbu pomocí stablecoinu PYUSD, který firma uvedla na trh v minulém roce. Tato transakce proběhla 23. září, kdy PayPal uhradil fakturu společnosti Ernst & Young LLP, a to prostřednictvím platformy SAP SE, která podporuje digitální měny. Přestože částka faktury nebyla zveřejněna, význam tohoto kroku spočívá v předvedení využití digitálních měn pro zefektivnění obchodních transakcí, které jsou často považovány za časově náročné a drahé.

Co jsou stablecoiny a jak fungují?

Stablecoiny jsou kryptoměny, které jsou obvykle navázány na tradiční měny, jako je například americký dolar, v poměru 1:1. PYUSD, stablecoin společnosti PayPal, je takto navázán na dolar a jeho aktuální tržní kapitalizace dosahuje téměř 700 milionů dolarů. Tyto digitální měny slibují větší stabilitu oproti volatilitě tradičních kryptoměn, což je činí atraktivními jak pro spotřebitele, tak pro podniky.

Stablecoin
Stablecoin

Foto: Freepik

Podle Jose Fernandeze da Ponte, senior viceprezidenta pro blockchain, kryptoměny a digitální měny v PayPal, jsou stablecoiny ideální pro podnikové prostředí. „Je to velmi racionální debata pro finanční ředitele,“ uvedl da Ponte. Stabilita a rychlost transakcí jsou důležité zejména u plateb mezi podniky, obzvlášť těch, které překračují hranice států.

Výhody stablecoinů pro podniky

Transakce mezi firmami, zejména ty mezinárodní, mohou být komplikované a drahé, jelikož vyžadují zapojení několika třetích stran, což zvyšuje riziko zpoždění či chyb. Stablecoiny, jako je PYUSD, poskytují firmám možnost okamžitého vypořádání transakcí, což je činí velmi atraktivními. „Rychlost a dostupnost vypořádání je mnohem lákavější,“ uvedl da Ponte.

Podniky po celém světě již delší dobu využívají stablecoiny jako prostředek pro rychlejší a bezpečnější mezinárodní platby. Například stablecoin Tether se často používá v zemích s nestabilními tradičními měnami. V těchto případech poskytuje stablecoin ochranu před inflací a rychlejší přístup k prostředkům, což je v obchodním světě nesmírně cenné.

Rostoucí popularita stablecoinů

Rok 2024 přináší nárůst zájmu o stablecoiny i mezi dalšími podniky. Finanční platformy, jako je BVNK, usnadňují firmám používání stablecoinů pro mezinárodní platby. Systémy, které umožňují převod amerických dolarů prostřednictvím globálního bankovního systému SWIFT a následnou platbu stablecoiny, umožňují podnikům lépe řídit své mezinárodní transakce. Tento trend ukazuje na rostoucí poptávku po rychlých a spolehlivých platebních systémech, které snižují náklady a rizika spojená s tradičními finančními transakcemi.

PayPal, který sídlí v San Jose v Kalifornii, nedávno oznámil, že obchodníci nyní mohou z obchodních účtů nakupovat, držet a prodávat kryptoměny, čímž firma rozšiřuje své stávající služby v oblasti digitálních aktiv. Tímto krokem PayPal potvrzuje svou pozici lídra v oblasti digitálních plateb a podporuje adopci kryptoměn mezi podniky.

Výzvy a budoucnost stablecoinů

Přestože digitální měny a stablecoiny mají mnoho výhod, kryptoměnový průmysl v posledních letech čelil kritikám, zejména po pádu kryptoburzy FTX a skandálech spojených se Samem Bankmanem-Friedem v roce 2022. Důvěra v kryptoměny utrpěla ránu, avšak díky krokům zavedených a respektovaných společností, jako je PayPal, se daří tuto důvěru postupně obnovovat.

Pro tuto první transakci si PayPal vybral partnery s dobře zavedenou pověstí v příslušných odvětvích, jako je Ernst & Young a SAP, což podle da Ponte zajišťuje důvěryhodnost celého procesu. „PayPal, SAP, EY – to jsou jména, která mají ve svých oborech velmi silnou pozici,“ řekl da Ponte.

Budoucnost stablecoinů v obchodním prostředí vypadá slibně. S tím, jak se technologie vyvíjí a podniky zjišťují, jaké výhody mohou z využívání stablecoinů získat, lze očekávat, že tento způsob plateb se bude dále rozšiřovat. Stablecoiny mohou nejen zjednodušit mezinárodní obchod, ale také snížit náklady spojené s transakcemi a eliminovat riziko zpoždění.

PayPal touto úspěšnou transakcí vyslal jasný signál, že stablecoiny nejsou pouze záležitostí individuálních spotřebitelů, ale mohou hrát klíčovou roli i v korporátním světě.

Zdroj: Bloomberg.com (odkaz)