Foto: Freepik

iPhone 16 – Kde jsou opravdové inovace?

Na základě dostupných informací a uniklých dat o iPhonu 16 je zřejmé, že Apple se letos opět nevydá cestou dramatických změn. Očekává se, že nový model bude mít mírně vylepšený procesor, zřejmě pojmenovaný A17 Bionic, což je krok vpřed, ale rozhodně ne převrat. Konkurence v podobě značek jako Samsung a Xiaomi již dávno nabízí výkonnější čipy, které zvládají pokročilejší úlohy, například v oblasti umělé inteligence, a to za podstatně nižší cenu. Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, který pohání vlajkové modely jiných výrobců, například už dávno překonává Apple v oblasti výdrže baterie, výkonu i efektivity.

Dalším očekávaným vylepšením u iPhonu 16 bude displej, který by měl dosahovat vyšší obnovovací frekvence, pravděpodobně 120 Hz. To však není žádná novinka – telefony s Androidem tuto technologii nabízejí už roky, a to i ve střední cenové kategorii. Zatímco se Apple pyšní svou „exkluzivitou“, mnoho zákazníků už vidí, že tyto „nové funkce“ nejsou zdaleka inovativní. OnePlus, Google Pixel a další už tuto funkcionalitu nabízejí za zlomek ceny.

Foto: Freepik

Fotoaparáty: Tradiční tahák iPhonu, ale bez náskoku

Apple se vždy chlubil svými fotoaparáty a očekává se, že iPhone 16 přinese vylepšení v této oblasti. Hovoří se o lepší stabilizaci obrazu, vylepšených nočních režimech a možnosti natáčení ve vyšším rozlišení. Opět se však jedná o funkce, které konkurence už dávno poskytuje. Google Pixel 8, který se soustředí na fotografické technologie, už nyní nabízí pokročilé AI režimy, lepší zpracování obrazu a noční fotografie, které iPhone jen těžko překoná. A to vše za poloviční cenu.

V segmentu telefonů zaměřených na fotoaparáty Apple nepochybně drží solidní úroveň, ale pokud jde o inovace, zůstává pozadu. Například Xiaomi se svým modelem Mi 13 Ultra představuje až absurdně výkonný fotoaparát s 1palcovým senzorem, který nabízí kvalitu, na kterou Apple ani nepomýšlí.

Předražený luxus nebo zastaralá technologie?

Apple si zakládá na své značce, která je synonymem pro luxus a exkluzivitu. Ceny nového iPhonu 16 se pravděpodobně budou pohybovat v rozmezí 1 200 až 1 500 dolarů, což je extrémní částka, zejména pokud vezmeme v úvahu, že konkurenční telefony s Androidem poskytují podobné nebo lepší funkce za polovinu ceny.

Když porovnáme iPhone s vlajkovými loděmi konkurence, jako je například Samsung Galaxy S24 nebo Google Pixel 8 Pro, vidíme, že tyto telefony nabízejí nejen lepší výkon a výdrž, ale i špičkové fotoaparáty a inovativní funkce za výrazně nižší cenu. Xiaomi, které bylo kdysi považováno za „budget“ značku, nyní konkuruje iPhonu jak ve výkonu, tak i v kvalitě zpracování. Modely jako Xiaomi Mi 13 Pro ukazují, že můžete získat prémiové funkce bez nutnosti platit za prémiovou značku.

Očekávání vs. realita

Přestože Apple udržuje vysoká očekávání, zdá se, že iPhone 16 opět přinese jen drobná vylepšení v porovnání s předchozími modely. Displej bude o něco jasnější, fotoaparát o něco lepší a procesor o něco výkonnější, ale to je něco, co konkurence už dávno zvládla. Zákazníci, kteří chtějí platit za „prémiovou“ značku, dostanou telefon, který je krásně designovaný a dobře zpracovaný, ale z hlediska technologií a inovací zaostává.

Závěr

Apple nadále spoléhá na svou silnou značku a loajální základnu zákazníků, kteří jsou ochotni zaplatit vysokou cenu za iPhone 16, i když ten nenabízí žádné převratné inovace. Mezitím konkurence, zejména v podobě Androidových výrobců, pokračuje ve vývoji a představuje telefony, které jsou výkonnější, lepší vybavené a za podstatně nižší cenu. iPhone 16 tak zůstává volbou spíše pro ty, kteří hledají statusový symbol, než pro ty, kteří chtějí skutečně to nejlepší, co současný trh mobilních telefonů nabízí.

Zdroj: Phonearena.com (odkaz)