Foto: Freepik

Satelitní volání: Luxus nebo nezbytnost?

Satelitní volání představuje revoluční způsob komunikace, protože nevyžaduje připojení k běžným mobilním sítím. Můžete volat z jakéhokoliv místa na světě – ať už jste uprostřed oceánu, v džungli nebo na vrcholku hory. Tato technologie se již objevila u některých prémiových zařízení, jako jsou novější modely iPhonů nebo připravovaný Google Pixel 9. Nicméně je tu jeden háček – taková služba je zatím velmi drahá, a proto pro většinu lidí nevyužitelná.

Elon Musk však v tomto směru hodlá věci změnit. Jeho společnost SpaceX, která provozuje satelitní internet Starlink, už dnes pokrývá téměř celý svět díky tisícům satelitů na oběžné dráze. Na začátku letošního roku dokonce SpaceX spojila síly s mobilním operátorem T-Mobile, aby spustila službu Direct to Cell, která umožňuje volání, posílání zpráv a datování i na těch nejodlehlejších místech planety.

Revoluce v nouzovém volání

Jedním z klíčových bodů, které Musk nyní propaguje, je satelitní SOS volání zdarma pro všechny. Vizionář zdůrazňuje, že v dnešní době by nikdo neměl být ohrožen na životě jen kvůli tomu, že nemá prostředky zaplatit si satelitní volání. „Nemůžeme dopustit situaci, kdy někdo zemře jen proto, že zapomněl nebo nemohl zaplatit,“ prohlásil Musk. Tento projekt by mohl zachránit životy mnoha lidem, kteří se ocitnou v nouzi mimo dosah běžných mobilních sítí.

Prozatím ale vše zůstává v rukou regulačních úřadů. SpaceX a T-Mobile společně podaly žádost u Federální komunikační komise (FCC), aby získaly licence potřebné k umožnění těchto hovorů na území USA. Pokud bude jejich žádost schválena, mohlo by se jednat o první krok k tomu, aby každý člověk na světě mohl v případě nouze volat přes satelit, a to zdarma.

Výzvy na obzoru

Přestože se tato myšlenka zdá jednoduchá a krásná, její realizace není vůbec snadná. Musí být zajištěna nejen technická funkčnost systému, ale také legislativní souhlas jednotlivých zemí. Některé státy mohou mít obavy z potenciálního narušení svých telekomunikačních pravidel a bezpečnosti.

Dalším problémem je samotná technologie. I když satelitní volání vypadá jako budoucnost, není zatím rozšířeno do běžných chytrých telefonů. Muskova vize zahrnuje i postupné zpřístupnění této funkce pro všechny majitele chytrých telefonů, bez ohledu na to, kde žijí a jakého mobilního operátora využívají.

blockquote class=“twitter-tweet“>

NEWS: In last Friday's letter to the FCC, SpaceX said its @Starlink 'Direct To Cell' technology will be able to send emergency alerts to all wireless users in cellular dead zones, even if they haven’t signed up for the satellite-based service, including non-T-Mobile customers. pic.twitter.com/WPCoCGaE6t

— ALEX (@ajtourville) August 27, 2024

Globální pokrytí Starlink

Muskova síť Starlink se rozšiřuje neuvěřitelným tempem. Aktuálně má na oběžné dráze více než 6 000 satelitů a pokračuje v jejich vypouštění. To znamená, že pokrytí signálem se neustále zlepšuje, a brzy by mohl Starlink nabídnout služby opravdu kdekoliv na světě. V současnosti už je možné si Starlink předplatit i v České republice, kde poskytuje rychlý a stabilní internet i v oblastech, kde by jinak nebylo možné mít spolehlivé připojení.

Budoucnost komunikace

Muskův plán na bezplatné SOS volání je dalším krokem v jeho snaze o globální propojení světa. Jak se technologie posouvají kupředu, je stále jasnější, že přístup k základním komunikačním službám by měl být považován za lidské právo, ne za luxus. A právě Musk se snaží tyto hranice překročit.

Pokud bude projekt schválen, může to změnit způsob, jakým lidé přistupují k nouzové komunikaci. Nezávisle na tom, zda jste v odlehlé horské oblasti, na dovolené na ostrově nebo při expedici v divočině, budete mít možnost zavolat o pomoc. A to bez starostí o to, zda máte dostatek kreditů či dat.

Závěr

Zůstává otázkou, zda se Muskovi podaří tuto ambiciózní myšlenku zrealizovat globálně, ale již nyní jeho projekt přináší naději do oblastí, kde je mobilní pokrytí slabé nebo neexistující. Pokud uspěje, mohl by to být významný milník v oblasti satelitní komunikace a dostupnosti základních služeb pro všechny. Je to další krok k propojení celého světa, který Musk svou technologií dlouhodobě sleduje.

Zdroj: Starlink.com (odkaz)