Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Muskova vize o superrychlém internetu na bázi paprsků, které mu pomáhají „sestoupit“ ze satelitů na oběžné dráze k zemi, se tak čím dál tím víc blíží realitě. Ve svém začátku v říjnu minulého roku projekt oslovil zejména obyvatele žijící v odlehlých oblastech severní Ameriky. SpaceX tím tak buduje rozsáhlou internetovou satelitní síť, právě s názvem Starlink.

Vůbec první satelity SpaceX vypustila na oběžnou dráhu v květnu 2019. V současné době má připravené více než tisíc fungujících satelitů pro tuto službu, a jejím cílem je disponovat do roku 2027 na oběžné dráze okolo 42 tisíci satelity, které vynáší do vesmíru raketa „Falcon 9“, která je vynáší na své horní části a obvykle je jejich počet kolem 60 satelitů.

Konečnou úlohou je vytvoření vysokorychlostní širokopásmový systém, který je generovaný právě satelity Starlink obklopující zemi a poskytující internetové připojení zejména lidem ve venkovských oblastech, kde připojení k internetu. Avšak tato služba není levná. Za základní verzi tohoto připojení zaplatí uživatelé okolo 100 dolarů, nástavbové služby jsou ještě dražší.

zdroj: www.businessinsider.com (odkaz)