Foto: Freepik

Co je eSIM?

„e“ v eSIM znamená „embedded“ neboli „vestavěná“. eSIM je SIM karta, která je zabudována přímo do vašeho telefonu a nelze ji vyjmout. Plní stejnou funkci jako tradiční SIM karta, ale je programovatelná a fyzicky propojena (připájena) na základní desku vašeho telefonu.

Na první pohled to může vypadat jako nevýhoda. Například při cestování do zahraničí jste mohli jednoduše vyměnit SIM kartu za místní, abyste se vyhnuli roamingovým poplatkům. S eSIM se však přechod mezi operátory stává ještě jednodušším. Nemusíte čekat na doručení nové SIM karty nebo chodit místní prodejny. Je možné totiž přepnout operátora přímo na svém telefonu. Stačí totiž zadat informace od operátora – často stačí jen naskenovat QR kód pomocí kamery telefonu.

Jak eSIM funguje?

Pokud váš telefon podporuje eSIM, najdete v nastavení možnosti pro konfiguraci eSIM, přepínání mezi linkami a operátory a správu účtů. Uživatelé s dual-SIM telefony mohou mít dokonce více účtů, mezi kterými mohou snadno přepínat.

Foto: Freepik

Výhody a nevýhody eSIM

Jednou z hlavních výhod eSIM technologie je úspora místa odstraněním fyzického slotu pro SIM kartu. Zařízení mohou být tenčí, mít větší baterie a lepší vodotěsnost, protože není třeba instalovat slot pro SIM kartu, který by mohl být potenciálním místem pro vniknutí vlhkosti. Někomu ale může vadit, že si nemůže SIM kartu fyzicky vyměnit sám.

Zařízení s eSIM technologií

Všechny hlavní značky telefonů nyní nabízejí eSIM technologii ve svých zařízeních. Mezi tyto značky patří Apple iPhone (včetně nového iPhone 15), Samsung Galaxy, Google Pixel a vlajkové lodě Motorola. Mnoho tabletů a hodinek, například Apple Watch a iPady, také využívá eSIM technologii. Apple například odstranil fyzický slot pro SIM kartu z modelů iPhone 14 prodávaných v USA, takže eSIM je jediný způsob, jak aktivovat váš iPhone v síti operátora.

Jak začít používat eSIM?

Pravděpodobně už máte zařízení s podporou eSIM, jak jsme uvedli výše. Mnohé notebooky s mobilním připojením také používají eSIM technologii, například Surface Pro X a různé modely od Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo a Samsung. I když mnoho telefonů stále obsahuje slot pro vyjímatelnou SIM kartu, přechod na eSIM je mnohem pohodlnější. Mnozí operátoři umožňují přenést informace z fyzické SIM karty přímo na eSIM, což je proces, který iOS a Android snadno podporují.

Časté otázky

Co je eSIM a jak funguje?

eSIM je vestavěná SIM karta, která je součástí vašeho telefonu a nelze ji vyjmout. Plní stejnou funkci jako fyzická SIM karta, umožňuje připojení k síti operátora.

Jaké jsou nevýhody eSIM?

Nevýhoda eSIM může být v tom, že ji nelze fyzicky vyjmout. To může vypadat jako problém při cestování, kdy chcete použít místní SIM kartu. Ale přepnutí na nového operátora je ve skutečnosti jednodušší, protože stačí naskenovat QR kód.

Proč používat eSIM?

Použití eSIM umožňuje snadnější přepínání mezi operátory bez nutnosti manipulace s fyzickými SIM kartami. Stačí naskenovat QR kód a přepnout na jiného operátora.

Jak používat eSIM při cestování?

Při cestování můžete využít eSIM k přepnutí na místního operátora, abyste se vyhnuli vysokým roamingovým poplatkům. Stačí naskenovat QR kód místního operátora a začít používat jeho tarif. Technologie eSIM přináší mnoho výhod a zjednodušuje správu mobilních tarifů. Ať už jste často na cestách nebo jen chcete snadněji přepínat mezi operátory, eSIM je praktické řešení, které usnadňuje život.

Zdroj: DigitalTrends.com (odkaz)