Foto: Freepik

Uvědomil jsem si, jak je tato problematika podceňovaná, a proto jsem se rozhodl se do ní více ponořit. Připravil jsem podrobný přehled, který by měl každý řidič vědět. Prodloužíte si tím totiž životnost svého auta a snížíte jeho spotřebu.

Představte si situaci: je 7:45 ráno, nastupujete do auta a chystáte se odjet do práce. Otočíte klíčem, ale motor nenaskočí. Možná je čas na výměnu autobaterie. Místo nečekaných komplikací vám proaktivní přístup k údržbě baterie může ušetřit spoustu starostí. Včasná údržba a sledování příznaků špatné baterie vám umožní naplánovat její výměnu podle vašeho rozvrhu.

Známky špatné autobaterie

  1. Pomalé protáčení motoru: Pokud při startování slyšíte, jak se motor protáčí pomalu, může být baterie vybitá. Motor by měl při startu znít energicky, nikoli jako unavený.
  2. Tlumené světlomety: Světlomety jsou klíčové pro bezpečnost. Pokud se zdají slabší než obvykle, může to znamenat, že baterie neposkytuje dostatečný výkon.
  3. Zvuk cvaknutí při startování: Při otočení klíčem nebo stisknutí startovacího tlačítka a slyšení cvakání může jít o problém s baterií nebo alternátorem. Je nutné navštívit odborníka a zjistit, zda není čas na výměnu baterie.
  4. Problémy s elektrickými součástkami: Pokud elektricky ovládaná okna, rádio, stěrače nebo jiné elektrické součástky nefungují správně, může být baterie slabá.
  5. Kontrolka na palubní desce: Většina moderních aut má kontrolku baterie, která se rozsvítí, pokud baterie nefunguje správně.
  6. Oteklé pouzdro na baterii: Extrémní teploty mohou způsobit nabobtnání baterie. Pokud je pouzdro baterie oteklé, je nutné navštívit odborníka na výměnu baterie.

Foto: Freepik

Faktory ovlivňující životnost baterie

  1. Čas: Autobaterie, podobně jako lidé, stárnou a mají omezenou životnost. I za ideálních podmínek baterie postupně ztrácejí schopnost dodávat dostatečný výkon. Krátké jízdy neumožňují úplné dobití baterie, zatímco dlouhé nečinnosti vedou k samovybíjení. Použití údržbového nabíječe může pomoci udržet baterii v dobrém stavu.
  2. Teplo: Vysoké teploty urychlují chemické reakce v baterii, což zvyšuje rychlost degradace. V chladnějších klimatech může baterie vydržet déle než v horkých oblastech. Automobilky často umisťují baterie mimo motorový prostor nebo je chrání tepelným štítem.
  3. Vibrace: Vibrace způsobují fyzické poškození vnitřních částí baterie. K minimalizaci tohoto efektu jsou baterie upevněny speciálními držáky. Chybějící nebo uvolněné držáky mohou výrazně zkrátit životnost baterie.

Další úvahy

Problémy s nabíjecím systémem mohou rovněž zkrátit životnost baterie. Neustálé pod- nebo přebíjení urychluje stárnutí baterie. Některé moderní vozy s AGM bateriemi vyžadují pečlivé řízení nabíjení, a automobilky mohou měnit nabíjecí strategii podle stárnutí baterie. Úplné vybití baterie může také významně snížit její životnost.

Upozornění na slabou baterii

Pomalé startování motoru nebo rozsvícená kontrolka baterie jsou známkami problémů. Starší vozy mohou mít i slabé světla při volnoběhu. Pravidelné kontroly baterie při výměně oleje zajistí, že jsou kabelová spojení čistá a pevná, a držáky baterie bezpečné. Baterii starší tří let byste měli nechat každoročně otestovat.

Tipy pro výběr baterie

Správná volba baterie je zásadní. Typ, velikost, konfigurace svorek a hodnocení CCA nebo Ah jsou důležité faktory. Instalace nesprávné baterie může poškodit elektrický systém vozidla. Pokud si nejste jisti, kterou baterii koupit, poraďte se s mechanikem nebo se podívejte do příručky vozidla.

  1. Typ baterie: Většina vozů používá konvenční olověné baterie, ale některé modely mají AGM baterie, které lépe snášejí opakované vybíjení a nabíjení.
  2. Skupinové číslo: Skupinové číslo definuje fyzickou velikost, upevňovací konfiguraci a typ a umístění svorek baterie. Použití správného skupinového čísla zajišťuje bezpečné uchycení a správnou instalaci.
  3. Hodnocení CCA: Hodnocení CCA udává, kolik elektrického výkonu baterie poskytuje při nule stupňů Fahrenheita. Nikdy neinstalujte baterii s nižším hodnocením, než je doporučeno.

Závěr

Při výběru nové baterie vždy nakupujte od prodejce s vysokým obratem, aby byla baterie co nejčerstvější. Hledejte baterii s prodlouženou zárukou a plánujte předem návštěvy autoservisů, abyste našli důvěryhodného mechanika.

Zdroj: aaa.com (odkaz)