Foto: Freepik

Dopady zimního počasí: Viditelné a neviditelné

Řidiči žijící v oblastech náchylných k sněhu, dešti a ledovým silnicím jsou velmi obeznámeni s kosmetickými dopady na svá vozidla. S teplotami pod bodem mrazu a špinavými a solenými silnicemi přetrvávajícími během většiny zimy, řidiči odkládají návštěvy automyčky a odkládají čištění a odstraňování nečistot a špíny až do ustání počasí.

Avšak mimo estetiku špinavého exteriéru a interiéru může nechat sůl z cest a další zimní nečistoty zanechat na vozidle korozi a poškození zásadních komponent na spodní straně vozidla. Mimo lak, chrom, podlahové krytiny a nákladový prostor mohou být v extrémně studených podmínkách poškozeny i další systémy. Systémy stěračů a myček oken budou pracovat tvrději než obvykle, aby odstranily sníh, led a rozprašování soli.

To může vést k rychlému opotřebení stěračů, zamrzlým tryskám myček a dokonce i ohnutým ramenům stěračů. Chladné teploty jsou obzvláště tvrdé na gumové výrobky, včetně pneumatik, které jsou také náchylné na poškození způsobené výmoly a špatnými zimními silnicemi. Opakované střety s výmoly mohou vést k poškrábání a pomačkání kol. Dále mohou být v zimě častěji vyvrženy na silnici nejrůznější nečistoty, včetně písku a soli, což může vést k poškrábání skel a poškození světelných sestav.

Pro profesionální myčky aut a detailisty je mnoho věcí, na které by měli během zimy a na začátku jara dávat pozor při poskytování služeb svým klientům, i když se všechny výše uvedené problémy nemohou řešit čištěním nebo detailováním. Nicméně jako služba pro klienty byste měli vždy dbát na věci jako je poškození spodku vozidla nebo čelního skla a upozornit klienty, abyste si získali jejich přízeň a, co je důležitější, udrželi je v bezpečí.

Foto: Freepik

Jarní úklid: Základy

Protože mnoho řidičů odkládá důkladné čištění až do konce zimy, návštěvy automyčky na jaře by měly zahrnovat několik jednoduchých, ale důležitých nabídek. První a především je kompletní mytí vozidla „od hlavy k patě“. Zvláštní pozornost by měla být věnována oblastem jako jsou spáry dveří, kola, pneumatiky, blatníky a samozřejmě celý spodek vozidla.

Interiér auta vyžaduje svou vlastní pozornost po zimě, zejména pokud řidič neinvestoval do odolných podložek pro podlahy. Kromě důkladného vysávání je dobré nabídnout hloubkové čištění koberců a podložek, které jsou pravděpodobně plné soli, písku a bláta, které se celou zimu přinášely na botách. Nezapomeňte nabídnout vysávání a hloubkové čištění kufru a nákladového prostoru, kde byly uloženy mokré lyže a sáňky.

Posouvání o krok vpřed

Pro zákazníky, kteří přicházejí na své jarní návštěvy, by mohly profesionálnní detailistické a čisticí obchody nabídnout další služby za přidanou cenu. Jako osvědčená praxe vždy vysvětlujte hodnotu a výhody takových přidaných služeb zákazníkovi, spíše než je jen nabízet jako upsell.

Pokud řidiči chápou důležitost konkrétního úkolu a jak může ovlivnit jejich bezpečnost a schopnost řídit, jsou pravděpodobnější, že si nabídku vezmou. Vzhledem k tomu, že zimní podmínky odstraní vosk z lakovaných povrchů, je logické doplnit kmytí exteriéru kompletním včetně voskování a detailingu. Přecházejíc k méně tradičním nabídkám detailistických obchodů, zvažte službu pro pneumatiky, která zahrnuje kontrolu hloubky dezénu a nastavení tlaku v pneumatikách podle označení výrobce (obvykle nalezeného v rámové liště dveří řidiče).

Dejte zákazníkovi vědět, pokud jsou některé pneumatiky pod 3/32 palce, protože to je indikace, že pneumatiky by měly být vyměněny. Když jste tam, všimněte si jakýchkoli poškození (bubliny na bočnicích pneumatik, poškrábané nebo poškozené ráfky atd.) a informujte majitele vozidla, že by měl auto co nejdříve odvézt do servisu.

Jak bylo dříve uvedeno, systém stěračů a ostřikovačů čelního skla pracuje během zimy nad rámec. Nabídněte kontrolu gumových stěračů a minimálně informujte zákazníka o jejich stavu. Pokud jsou k dispozici, nové stěrače, jak přední, tak zadní, lze nainstalovat na místě. Čistič ostřikovače je snadným doplňkem – naplňte nádrž a zkontrolujte a přeřaďte jakékoli trysky, které byly v zimě posunuty.

Připravení nabídnout některé nebo všechny výše uvedené „doplňky“ bude vyžadovat některé menší investice do zásob. Zařízení a dodávky do obchodu mohou zahrnovat kompresor vzduchu, měřiče tlaku vzduchu a hloubky dezénu pneumatik, balený čistič ostřikovačů a výběr náplní stěračů v různých běžných velikostech. I když jsou zde náklady na pořízení, tyto služby přinesou dodatečný příjem, který může být potenciálně po celý rok, protože kontrola pneumatik a stěračů určitě nemusí být omezena na konec zimy.

Nakonec, jak bylo zmíněno dříve, při kontrole vozidla jako součásti mytí a detailovací služby, buďte stále ostražití na větší problémy, jako jsou trhliny, škrábance a díry. Pokud není váš provoz vybaven k provádění těchto typů větších oprav, ujistěte se, že o nich informujete zákazníka a navrhněte návštěvu jeho nebo jejího mechanika. Možná byste dokonce měli navrhnout servisní středisko, pokud tento zákazník nemá již preferovaný obchod. Jednoduchý akt pozornosti může zajít dlouhou cestu a dát klientům důvod myslet na vás příště, když budou potřebovat mytí auta.

Zdroj: CarWash.com (odkaz)