Foto: Freepik

Celou dobu se ale nemluví o tom, že by to mělo sloužit běžným uživatelům, ale zejména pacientům s těžkou nemocí, kteří sami nejsou schopni ovládat mobilní telefon nebo počítač. Nejdříve byl čip implantován do mozku prasete a opice, kteří díky tomu hráli například na obrazovce hru.

Minulý měsíc se dočkal i první člověk, kterému byl tento revoluční čip implantován. Podle dostupných zpráv se hovořilo o tom, že operace proběhla úspěšně a pacient se dokonce dobře zotavoval. Poté se již zhruba tři týdny čekalo na slibnou detekci neuronových vzruchů.

Foto: Freepik

Nyní je již vše v pořádku a pacient se prý plně zotavil bez jakýchkoliv vedlejších následků. Navíc prý dokáže již pohybovat myší po obrazovce pouze díky svým myšlenkám. Odborníci nyní pracují na tom, aby dokázal pomocí myšlenek i „kliknout“. Toto je první pacient, ale dobrovolníků se do tohoto programu přihlásilo několik tisíc. Základní podmínkou bylo, že uchazeč musí mít diagnostikované úplné nebo částečné ochrnutí všech čtyř končetin a trupu, a to v důsledku poranění krční míchy nebo amyotrofické laterální sklerózy.

Budete se možná divit, ale zde nešlo primárně o člověka, ale o test robota. Studie se nazývá PRIME (Pricese Robotically Implanted Brain-Computer Interface, což se dá volně přeložit jako přesné roboticky implantované rozhraní mozek-počítač). Právě tato studie je zaměřená na chirurgického robota, který je zodpovědný za přesné umístění implantátu.

Zdroj: Reuters.com (odkaz)