Foto: Freepik

Každý řidič ví, že když ho při jízdě automobile zastaví policie, musí předložit doklady ke kontrole. Mezi základní doklady patří rozhodně řidičský průkaz. Problém ale je, že většina lidí s sebou musí nosit velké množství dokladů, jako je řidičský průkaz, občanský průkaz, technický průkaz, atd.

Od tohoto měsíce by ale s tímto problémem měl být konec. Řidiči již nemusí s sebou mít řidičský průkaz, protože policisté si údaje mohou jednoduše ověřit online na základě údajů třeba z občanského průkazu. Je zde ale jeden problém. Pokud nastane dopravní nehoda, tak se do protokolu zapisuje i číslo řidičského průkazu nebo kdo jej vydal.

Foto: Freepik

Do záznamu o auto nehodě ale řidič nebude tyto údaje schopen vyplnit. Je doporučeno mít řidičský průkaz alespoň vyfocený v mobilním telefonu. Toto se ale týká pouze našich silnic, protože do zahraničí s sebou musíte mít fyzickou plastovou kartičku. Stejně jako fyzický řidičský průkaz, tak je zrušen i velký technický průkaz.

Od tohoto měsíce tak nebudou úřady vydávat velké technické průkazy. Změna velkého a malého technického průkazu za jeden nový bude naštěstí postupná. V praxi to bude vypadat tak, že při dalším úkonu, který budete muset na registračním místě provést, vám bude technický průkaz odebrán. Řidič dostane nový malý průkaz, který bude akorát doplněn o některé údaje. Další údaje, které zde nebudou uvedeny, budou dostupné v online registru silničních vozidel. Stačí zadat VIN kód a číslo registračního dokladu. Následně si pak bude moci každý prohlédnout plný výpis.

Zdroj: Auto-mania.cz (odkaz)