Foto: Freepik

Každý řidič moc dobře ví, že za přestupek mu je udělena nejenom pokuta, ale také trestné body. S těmi je malý problém, protože vám zkrátka nepřijde žádný výpis z vašeho konta a ani jste doposud neměli možnost si ověřit online váš aktuální stav. Zákon přitom stanovuje, že po získání dvanácti bodů je vám odebráno řidičské oprávnění. 

Od ledna naštěstí má přijít velká změna, která celou problematiku ohledně trestných bodů zjednodušuje. Od 1. ledna se budou moci řidiči přihlásit do Portálu dopravy přes svou bankovní identitu, mobilním klíčem nebo pomocí eGovernmentu a MojeID. Jakmile se vám povede přihlásit do systému, tak si můžete bezplatně zaškrtnout možnost zasílání upozornněí o změnách stavu trestných bodů ve vašem účtu.

Foto: Freepik

Upozornění na změnu můžete dostat přes SMS, e-mailem nebo přímo do Portálu dopravy či Portálu občana. Portál dopravy však neslouží jen ke kontrole stavu trestných bodů, ale také k dalším užitečným věcem. Můžete přes něj požádt o nový řidičský průkaz, prohlédnout si své přstupky nebo zkontrolovat své zákazy.

Zároveň se zde můžete podívat na veškerá vozidla, která jste měli ve vlastnictví, ověřit stav tachometrů či Vin kód. Podle dostupných informací by v budoucnu měla přibýt i funkce, díky které byste si mohli podat oficiální žádost na různé úřady. Rozhodně je to cesta k lepšímu životu a jednodušší práci řidiče.

Zdroj: Garaz.cz (odkaz)