Foto: Freepik

Asi nejsem sám, kdo u sebe musí nosti dvě peněženky. V jedné mám peníze a v druhé mám doklady a slevové zákaznické karty. Naštěstí mnoho z těchto slevových karet jsem si již naskenoval do nějakých aplikací, které tyto zákaznické karty sdružují a spravují. Bohužel stále musím nosit dvě peněženky, protože musím mít občanský průkaz, řidičský průkaz, atp. 

Naštěstí to vypadá, že se naši zákonodárci umoudřili a schválili v Senátu novelu legislativy, díky které by mělo stačit prokazovat se místním úřadům a institucím pouze elektronickou podobou dokladů. Nemělo by se prý jednat o nějaký povinný převod na digitální formu dokladů, ale spíše o dobrovolnou možnost pro uživatele.

Foto: Freepik

V praxi by to mělo vypadat tak, že si stáhnete aplikaci eDoklady, kde se zaregistrujete a přidáte si své doklady. Pokud byste náhodou ztratili mobilní telefon, můžete na dálku deaktivovat aplikaci eDoklady, aby nedošlo ke zneužití. Oficiální spuštění této aplikace by mělo přijít v lednu.

Zároveň se spuštěním aplikace by měly postupně přibývat i instituce, kde se můžete tímto digitálním dokladem prokázat. V létě pak bude možné se pomocí aplikace eDoklady prokázat i policii při kontrole, na úřadech práce či finančním úřadu. V roce 2025 je pak plánováno, že by mělo být možné se aplikací eDoklady prokázat i na poštách či na místech samosprávy. Pokud ale budete cestovaqt do zahraničí, musíte samozřejmě počítat s tím, že budete potřebovat stále svoji plastovou kartičku.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)